Kinodiseea

VIER PFOTEN este nemultumita de rezultatele votului UE

cu privire la legea experimentelor pe animale
Refolosirea animalelor si experimentele pe primate continua
 
Fundatia pentru protectia animalelor VIER PFOTEN este nemultumita de rezultatul votului Parlamentului European in legatura cu reglementarile europene privind testarea pe animale (Directiva 86/809). Propunerile Comisiei Europene, publicate dupa multa intarziere in luna noiembrie a anului trecut, s-au sustinut timp de mai multe luni in comisie. Ele au fost acum modificate in mod radical.

Lobby-ul sustinut pentru cercetarea industriala pe animale a avut un efect devastator, rezultand un vot favorabil al parlamentarilor europeni pentru refolosirea animalelor in experimente successive, libertatea de a experimenta pe animale in numele stiintei, fara un control etic riguros, libertatea de a folosi primatele in experimente fara o aplicabilitate directa la imbunatatirea sanatatii omului si respingerea planurilor de retragere treptata a primatelor ce provin din parinti capturati in natura. 

Cu toate acestea, deputatii au votat pentru stabilirea unei limite superioare a suferintei animalelor si pentru intensificarea eforturilor in gasirea unor noi solutii ce nu implica animalele.Dezvoltarea unor noi centre europene si nationale de cercetari alternative este o idee sustinuta de fundatia VIER PFOTEN.
“Rezultatele votului arata o victorie partiala a stiintei umane si ofera o mica speranta pentru animalele din laboratoare, dar nu este indeajuns” a spus Directorul de programe al fundatiei VIER PFOTEN. “Deputatii nu au profitat din plin de ocazia de a face apel la o lege ce a fost cu adevarat progresista. Cetatenii europeni doresc imbunatatirea protectiei animalelor din laboratoare si gasirea pe viitor a unor metode de cercetare medicala ce nu implica animalele”.
Propunerile vor fi votate de Consiliul de Ministri in cursul acestui an, posibil inainte de a fi trimise inapoi catre Parlamentul European, proces ce se poate intinde pana in 2010.

VIER PFOTEN  si alte doua organizatii au demarat recent un mars virtual la Bruxelles. Mii de cetateni europeni s-au alaturat acestui mars si cer legi mai puternice pentru protejarea animalelor.

Cum a fost votata Directiva 86/609

-Impotriva unei limite stricte a refolosirii animalelor in experimente;
-Impotriva  restrangerii experimentelor pe maimute, pentru a evita utilizarea lor in experimente nesemnificative, ce nu pun in pericol viata oamenilor;
-Impotriva planurilor de retragere treptata a primatelor ce provin din parinti capturati in natura. 
-Impotriva unei comisii specializate mandatate sa stabileasca moralitatea experimentelor pe animale;

-Pentru stabilirea unei limite superioare a suferintei animalelor;
-Pentru stabilirea unor noi centre de cercetare alternative in statele membre ale Uniunii Europene ;
 -Pentru extinderea domeniului de aplicare a legii, pentru a include protectie pentru unele nevertebrate,animale utilizate in prezent in laboratoare, dar care nu sunt acoperite de lege;
-Pentru extinderea domeniului de aplicare a legii de baza, pentru a include cercetarea medicala pe animale, in sensul ca toate experimentele cu animale in UE vor fi reglementate prin lege;
-Interzicerea folosirii primatelor ( cu  exceptia cazurilor exceptionale si neprevazute) – pozitia Comisiei a fost retinuta de asemenea

Bucuresti, 07.05.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *