free download 78 travel guides written by experts

Viata nu e intotdeauna o plaja insorita – turistii devin tinte ale infractorilor

G Data avertizează împotriva sustragerilor online și oferă sfaturi pentru o călătorie sigură

Din ce în ce mai mulți turiști își iau în bagaje, telefoanele smart, tabletele și laptop-urile, atunci când pleacă în vacanță, ceea ce înseamnă că pot trimite felicitări, pot face poze ori pot rămâne conectați la noutățile cotidiene prin intermediul Internetului. Ce nu știu, este că protecția inadecvată a acestor dispozitive, îi fac să devină ținte ușoare pentru infractorii cibernetici. G Data îi avertizează pe turiști să nu utilizeze rețele WLAN gratuite sau computere manipulate din Internet Cafe-uri. Înainte de a-și stabili coordonatele vacanței, utilizatorii de Internet ar trebui să își securizeze dispozitivele și să țină seama de câteva sfaturi de securitate. G Data îi poate ajuta pe turiști, oferind sfaturi pentru o vacanță relaxantă și sigură – fără surprize neplăcute.

"În perioada de vacanță infractorii cibernetici profită de pe urma faptului că utilizatorii, nedespărțiți de dispozitivele mobile, folosesc Internet Cafe-urile publice pentru a se conecta la Internet," avertizează Eddy Willems, G Data Security Evangelist. "Atacatorii exploatează rețelele WLAN insuficient securizate sau manipulează computerele din Internet Cafe-uri, așa că pot citi tot traficul de date și pot spiona informațiile de pe cărțile de credit, parolele și datele personale."

Experții în securitate IT le recomandă turiștilor să-și securizeze telefoanele, tabletele și laptop-urile înainte de a pleca în vacanță și să manifeste prudență cât sunt departe de casă – pentru ca vacanța distractivă 2.0 să nu se transforme în frustrare. "Înainte de plecarea în vacanță, utilizatorii ar trebui să-și revizuiască securitatea dispozitivelor mobile și să-și instaleze toate update-urile disponibile. Utilizarea unei soluții de securitate eficientă este o necesitate."

Mai mult decât atât, Willems îi sfătuiește pe utilizatori să-și ia măsuri de precauție în caz de furt sau pierdere: "O mulțime de date confidențiale sunt stocate, de regulă, pe dispozitivele mobile, provocând mari neplăceri în cazul în care dispozitivul ajunge pe mâini greșite. Utilizatorii ar putea să-și echipeze dispozitivele cu protecție antifurt ce permite blocarea de la distanță sau ștergerea tuturor datelor stocate.”

Nouă sfaturi pentru o vacanță sigură

Înainte de plecare:
· Instalarea unei aplicații de securitate: Turiștii sunt sfătuiți să-și instaleze o soluție de securitate eficientă.
· Aplicațiile software – permanent actualizate: Înainte de plecarea în vacanță, sistemul de operare și programele ar trebuie să fie complet actualizate. Aceasta îi ajută pe utilizatori să închidă breșele de securitate ce ar putea fi exploatate de atacatori.
· Activați protecția antifurt: Utilizatorii ar trebui să-și asigure dispozitivele în caz de pierdere, prin instalarea unei soluții de securitate care include și protecția antifurt. Aceasta permite ca dispozitivul să fie localizat și blocat de la distanță, iar datele stocate pot fi șterse. Pe laptop-uri, datele importante de pe hard-disk ar trebui să fie criptate, pentru a nu lăsa nicio șansă infractorilor să le acceseze.
· Setați un cont de email separat pentru felicitări trimise din vacanță: Cei care vor să trimită „vederi” electronice către prieteni sau familie ar trebui să-și creeze un cont separat de email. În eventualitatea unui atac, doar acesta va fi compromis și va putea fi șters odată cu întoarcerea acasă.
· Salvați datele: Înainte de plecare, este ideală crearea unei copii a tuturor datelor aflate pe dispozitive sau pe alte medii de stocare.
· Notați numărul de blocare: Turiștii ar trebui să-și noteze numărul de service al operatorului de telefonie mobila sau al furnizorilor de carduri. Astfel, cardul, stick-ul de Internet sau dispozitivul mobil poate fi blocat imediat, în cazul pierderii.

Pe perioada vacanței:
· Evitați rețelele publice WLAN: Utilizarea rețelelor gratuite din aeroporturi, gări sau hoteluri ar trebui evitată pentru că oferă, adesea, o securitate inadecvată. În locul acestora, turiștii pot naviga pe Internet, folosind carduri UMTS oferite de operatorii de telefonie mobilă.
· Atenție la Internet Cafe-uri: Computerele publice sunt, în general, insuficient securizate, așa că turiștii ar trebui să evite tranzacțiile de online banking și sesiunile de cumpărături de pe Internet și să nu-și descarce sau salveze niciun fel de date personale. În caz contrar, infractorii pot exploata aceste date și le pot folosi pentru a trimite propuneri ilegale.
· Nu le oferiți șanse „hoților de buzunare”: Evitați împrumutarea sau nesupravegherea personală a dispozitivelor mobile. Utilizatorii ar trebui să renunțe la dispozitivele lor atunci când merg la piscina hotelului sau pe plajă – hoții de buzunare sunt în căutarea turiștilor mai puțin suspicioși. Încuierea acestora în camera de hotel poate fi o variantă, dacă folosirea acestora nu este neapărat necesară.

Bucuresti, 25.06.2013
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *