Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Veniturile pietei de comunicatii electronice au scazut usor in anul 2011

Conform datelor raportate de operatorii de pe piaţa comunicaţiilor electronice din România, veniturile obţinute din furnizarea de reţele şi servicii de comunicaţii electronice au însumat 14,8 miliarde de lei în anul 2011 (aproximativ 3,5 miliarde de euro), în scădere cu 3% faţă de anul 2010. Raportul privind serviciile cu valoare adăugată, pachetele de servicii de comunicaţii electronice şi veniturile generate de reţelele şi serviciile de comunicaţii electronice pentru ultimele şase luni ale anului 2011 a fost publicat astăzi de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) pe pagina de internet (www.ancom.org.ro). 

Scăderea din 2011 a veniturilor totale este considerabil mai mică decât cea înregistrată în anul anterior, când a fost de -7%, iar analiza veniturilor semestriale relevă o creştere de +5,5% în cel de-al doilea semestru al anului 2011 comparativ cu prima jumătate a anului. Astfel, în cel de-al doilea semestru al anului 2011, veniturile din furnizarea reţelelor şi serviciilor de telefonie mobilă au crescut cu 7% (la 3,9 miliarde lei), veniturile din furnizarea serviciilor de acces la internet au crescut cu 8% (la 1 miliard lei), iar veniturile din furnizarea serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale au crescut cu 2% (la 0,8 miliarde lei), în timp ce veniturile din furnizarea reţelelor şi serviciilor de telefonie fixă au rămas relativ constante, scăzând cu 0,5% (atingând valoarea de 1,1 miliarde lei). Cele mai importante creşteri semestriale au fost raportate pentru veniturile din furnizarea serviciilor cu valoare adăugată (+36%, până la 86 milioane lei), de cele generate de furnizarea de servicii de transmisiuni de date (+24%, atingând 201 milioane lei).

Cele mai importante ponderi în structura veniturilor totale realizate pe piaţa comunicaţiilor electronice le au veniturile obţinute din furnizarea serviciilor de telefonie mobilă (37%), cele obţinute din furnizarea rețelelor publice mobile terestre (14%) şi cele obţinute din furnizarea de servicii de acces la internet (13%).

“Creşterea veniturilor operatorilor în cea de-a doua jumătate a anului 2011 indică faptul că piaţa comunicaţiilor electronice a început să se stabilizeze după perioada dificilă traversată de întreaga economie în ultimii 3 ani. Furnizorii prezenţi pe piaţă s-au adaptat la realitatea economică şi au reuşit să-şi reconfigureze ofertele astfel încât să resimtă cât mai puţin efectele crizei” , a precizat Cătălin Marinescu, Preşedintele ANCOM.

Raportul de date statistice a fost realizat pe baza datelor raportate de către furnizorii de servicii de comunicaţii electronice pe baza activităţilor comerciale desfăşurate în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2011 şi poate fi consultat aici.

Bucuresti, 13.06.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *