free download 78 travel guides written by experts

Vedetele Licitatiei de Primavara Artmark 2012

La cea de-a patra ediţie a Licitaţiei de Primăvară organizată mâine de Artmark participă un număr excepţional de „opere-vedetă”, majoritatea lucrări de pictură interbelică de prestanţă muzeală. Cei mai apreciaţi artişti ai perioadei, care au marcat istoria artei româneşti, sunt reprezentaţi de picturi şi lucrări grafice esenţiale.

Francisc Şirato, cunoscut mai ales ca unul dintre artiştii Grupului celor patru, alături de Nicolae Tonitza, Ştefan Dimitrescu şi Oscar Han, este printre cei care s-au bucurat constant de aprecierea criticilor şi colecţionarilor, fiind popular în rândul publicului, în expoziţiile epocii şi respectat ca profesor la Academia de Arte Frumoase.

Pictura semnată de artist pe care Artmark o propune pentru această ediţie a Licitaţiei de Primăvară, „Piaţă la Balcic” (ulei pe carton, 46 x 54,5 cm, est. € 30.000 – 50.000), a fost inclusă, de-a lungul timpului, în trei colecţii private, dintre care una în Statele Unite ale Americii şi două în România.

Prima şi cea mai renumită este Colecţia H. Trembiski, alcătuită de un cunoscut avocat din Bucureşti. Acesta a achiziţionat pânza în 1938, cu suma de 8.000 lei, din expoziţia deschisă împreună cu Tonitza în acelaşi an, la Fundaţia Dalles. În însemnările pictorului se menţionează alte 10 vânzări către acelaşi colecţionar, un fidel susţinător al artiştilor care formau Grupul celor patru.

Pictura a trecut apoi în proprietatea lui Mircea Şeptilici, probabil fiul vitreg al lui H. Trembiski, către care au mers multe dintre operele din colecţia avocatului, după moartea lui. Despre cea de-a treia şi ultima colecţie în care s-a aflat lucrarea, se ştie doar că se află peste ocean, în Statele Unite ale Americii. Aceasta nu este singura ţară străină în care a călătorit tabloul, fiind consemnate participările la patru expoziţii în oraşe din Elveţia şi Suedia, în anul 1943.

Traseul său expoziţional numără mai multe evenimente, de la personala de la Dalles din 1938, la expoziţii de artă românească la Zurich, Basel şi Stockholm, în 1943. Totodată, pictura este reprodusă în mai multe volume de artă, semnate Petre Oprea, Dan Grigorescu şi Vasile Parizescu.

Un alt pictor celebru al Licitaţiei de Primăvară este Gheorghe Petraşcu, care semnează nouă picturi reprezentând peisaje, naturi statice şi compoziţii cu personaje. Dintre acestea, „Marea la Techirghiol” (ulei pe pânză, 43 x 50,5 cm, est. € 35.000 – 55.000) este cea mai valoroasă. Lucrarea a participat la două expoziţii de anvergură şi a fost inclusă în colecţia dr. Gheorghe G. Chipail, celebru chirurg ieşean.

Publicul iubitor de artă mai poate vizita expoziţia licitaţiei la Palatul Cesianu – Racoviţă astăzi, între orele 11.00 – 21.00. Mâine expoziţia va avea loc la J. W. Marriott Grand Hotel, locul unde se va desfăşura şi licitaţia.

Bucuresti, 19.03.2012

{mosloadposition user9}

One Comment

  • Rhoda

    Va rog Sa corectati istoricul Marii colectii de pictura romanineasca a avocatului Henri Trembiski, bunicului meu, de mama. Tata celebrul actor Mircea Septilici a fost insurat cu fiica Lui Henri Trembiski, Steluta Trembiski, mama mea care si-a mentinut numele intreaga viata. Bunicului meu a avut in colectie 101 de picturi tonitza inclusiv portretul Lui mama de la muzeul din birlad cumparat in 1986 de catre dr chiricuta de la mama datorita legilor complite ale patrimoniului inainte de plecarea Noastra din Tara. Tonitza si-a luat catedra de bellearte de la iasi cu acest portret magistral compandat de bunicului meu Henri Trembiski in afara de cele 101 tonitza a avut toti Marii pictori Romani sute si sute de tablouri. Am poze cu averescu si titulescu in casa din str dianei nr 14 cu colectia. Casa in care am crescut desi nationalizata. Aceste tablouri cele care nu s-au vindut in timpuri de mare obijduire comunista au trecut in most entires mamei de la tatal ei else nu au fost niciodata in numele tatalui meu. Multe tablouri de tonitza din timpul periodei sale de boala au pe verso senatura bunicului meu si cea a mamei pentru autentificare. Henri Trembiski a fost prieten apropiat cu toti Marii colectionari ai timpului dar cel Mai apropiat de iosif dona si datorita faptului ca amindoi aveau sotii austriece, vieneze. Va stau la dispozitie cu lamuriri oricind.
    Cu stima Rhoda septilici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *