free download 78 travel guides written by experts

Valutele: o calatorie sprancenata in 2015

de John J. Hardy

Piața de foreign exchange închide anul 2014 cu surle și trâmbițe, iar 2015 ar putea oferi valutelor dezvoltãri istorice, pentru cã vom continua sã ne trezim din… pãdurea adormitã a pieței forex, dintr-un somn ce a caracterizat perioada de dupã criza financiarã, din 2009 pânã la mijlocul lui 2014. În acest interval de timp, ștafeta “emisiunii monetare” s-a plimbat de la o bancã centralã la alta, de la Banca Federalã a SUA în 2009-2011 (cu un dolar slab), la BCE în 2011-2012 (un euro slab) și la nerãbdarea și realismul primei faze a Abeconomiei – care a fost, de fapt, Kuroda-economia Bãncii Japoniei, de la sfârșitul lui 2012, pânã la începutul lui 2014 (yen japonez slab).

De la jumătatea acestui an, lucrurile au început să prindă din nou avânt, odată ce USD a arătat cea mai semnificativă creștere din ultimii ani, susținută și de încheierea programului federal de achiziții de asseturi și de faptul că piața așteaptă, la jumătatea lui 2015, creșterea dobânzii Băncii Federale pentru prima oară din 2006, în plină reconsolidare economică.

În rest, volatilitatea pieței valutelor a trecut într-o vitezã superioarã, dupã ce Banca Japoniei a accelerat ritmul a ceea ce era deja cel mai radical experiment de politicã monetarã. La BCE, majoritatea moderaților se luptã acerb sã vadã din nou imprimeriile monetare la lucru, dupã ce balanța Bãncii Centrale Europene s-a diminuat cu o treime în ultimii doi ani.

Prin urmare, intrarea în 2015 prinde bãncile și economiile globale complet defazate, iar prãbușirea prețului țițeiului adaugã situației generale a piețelor o tușã dramaticã din punct de vedere geopolitic și economic. Scenariul cel mai probabil la care mã gândesc când vorbim de majoritatea valutelor în Anul Nou este unul benign, unul în care Banca Federalã a SUA crește dobânda un pic mai mult decât ne așteptam, iar dolarul american crește odatã cu economia americanã.

Între timp, presupun cã vom asista la un declin aparent ordonat al yenului japonez. În ceea ce privește BCE, cred cã banca va depãși obiecțiile Germaniei și piedicile politice și va reporni procesul de noi emisiuni monetare, fie la reuniunea din ianuarie, fie la cea din martie.

Îngrijorarea mea principală e un pic mai complexă și sumbră. Avem de face cu prea multe incertitudini și direcții posibile ale evoluției economice, politice și ale piețelor pentru anul viitor – mai multe decât în orice alt an de care îmi aduc aminte.

Investitorii vor avea ceva insomnii în cazul în care ne gândim la patru scenarii de tip “Dar dacã…” pentru 2015:
1. Dar dacã politica Bãncii Federale a SUA atrage un dezastru pe piața asseturilor? Existã deja semne cã piața titlurilor de stat în SUA e într-un declin sever în ultima jumãtate a lui 2014. Lichiditatea e groaznicã pe aceste titluri din cauza noii legislații care și-a propus, ironic, sã reducã riscurile pe balanțã, ceea ce s-a transformat într-un risc complet de piațã. Titlurile legate de țițeiul de șist din SUA sunt cel mai limpede în zona de pericol, iar investitorii pleacã în grup, ceea ce ar putea determina Banca sã renunțe la gândul de creștere a dobânzii. Rezultatul: slăbire dramatică a dolarului.
2. Dar dacã Draghi pleacã subit? E limpede cã nu avem consens în BCE pentru a aproba noua emisiune monetarã pe care Draghi o vrea atât de mult pentru a scoate zona Euro din marja de pericol în care a fost aruncatã de inflație. Dacã Draghi nu-și poate îndeplini obiectivele pe care și le-a propus pentru prima parte a lui 2015 și pleacã, în semn de protest? Rezultatul: mai întâi, euro va crește spectaculos, iar apoi vom vorbi despre o nouă criză existențială a Uniunii Europene.
3. Dar dacã China vrea sã devalorizeze? Pentru câteva zile în noiembrie, rata de schimb în Japonia (ajustatã la inflație) era la un nivel scãzut record, în timp ce în China era la unul similar… crescut. Riscul de deflație crește în China, în timp ce regimul se luptã cu riscul deflaționar provocat de bula creditelor de proporții epice. Va smulge China o lacrimã Bãncii Japoniei și va devaloriza yuanul, exportând un tsunami al deflației cãtre restul lumii? Rezultatul: vom asista la un nou și periculos capitol al războiului valutelor.
4. Dar dacã Japonia pierde controlul procesului de slãbire a yenului? Existã riscul ca noul program de emisiune monetarã al Bãncii Japoniei sã fie pur și simplu mai mult decât poate duce și sã asistãm la o prãbușire a încrederii interne în yen, în 2015. Rezultatul: am putea vedea Banca Japoniei schimbând radical direcția, protejând yenul. Sã nu uitãm cã majoritatea seismelor valutare recente au avut yenul în centrul atenției.

Pe scurt, mã aștept la o cãlãtorie… sprâncenatã a valutelor în 2015, cu volatilitatea explodând din cauza unuia sau mai multora dintre motivele expuse mai sus.

Șeful Strategiei FX Saxo Bank, John J. Hardy

Originar din Texas, John Hardy a absolvit Universitatea din Texas cu magna cum laude. Este alături de Saxo Bank din 2002, în diferite roluri de strategie FX și Management al Asseturilor. Azi, John este Șeful Strategiei FX. Are mulți fani datorită articolului său zilnic de Update FX, foarte popular și deseori citat, primit de clienții saxo Bank, presă și traderi. Este invitat deseori în calitate de comentator la diverse canale de televiziune printre care CNBC, CNBC Arabia și Bloomberg. Alături de editorialul zilnic și aparițiile media, John scrie comentarii ad-hoc regulate, concentrându-se pe valutele importante, politicile băncilor centrale, tendurile macro-economice și alte evenimente. John poate comenta despre FX și clasele de asseturi majore dintr-o perspectivă macro.

Bucuresti, 22.12.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *