metalshow

Valtoarea mintii

Valtoarea mintiiDaniel J. Siegel
Editura Herald

Perioada adolescentei este una provocatoare deopotriva pentru adolescent si pentru familie, profesori, mentori. Exista o sumedenie de mituri cu privire la adolescenti, subliniaza Daniel J. Siegel, mituri infirmate de stiinta insa presupuneri cu o influenta extraordinara si in zilele noastre.

Adolescenta este perioada intre doisprezece si douazeci si patru de ani. Multi spun ca in aceasta perioada, din cauza hormonilor, tinerii „o iau razna”. Dar nu horomonii influenteaza actiunile tineri, ci faptul ca in aceasta perioada se dezvolta creierul adolescentilor.

„Aceasta carte vorbeste despre intelegerea si cultivarea caracteristicilor esentiale ale adolescentei, pentru o viata cat mai sanatoasa si fericita, indiferent de varsta pe care o avem.” (p. 13)

Valtoarea mintii este organizata astfel: prima parte cerceteaza esenta adolescentei si modalitatea in care intelegerea dimensiuniilor sale importante poate crea vitalitate in prezent si de-a lungul intregii vieti. A doua parte analizeaza modul in care se dezvolta creierul in adolescenta, astfel incat sa putem profita la maximum de oportunitatile pe care aceasta perioada a vietii le creeaza pentru noi. A treia parte prezinta tiparul dupa care relatiile ne modeleaza simtul identitatii si ce putem face pentru a crea relatii mai puternice cu ceilalti si cu noi insine. In cea de-a patra parte, aprofundam modurile in care putem naviga optim prin schimbarile si provocarile din adolescenta, fiind prezenti, receptivi la ceea ce se intampla, astfel incat sa fim pe deplin constienti de aspectele interioare si de cele interpersonale ale acestor experiente. Pe parcursul cartii, sectiunile de Instrumente de mindsight prezinta sfaturi practice care ne ofera modalitati demonstrate stiintific de a ne imbunatati functionearea creierului si relatiile cu ceilalti.” (pp. 12-13)

Lucrarea lui Daniel J. Siegel se constituie asadar intr-un ghid extraordinar de util pentru cei care au copii care se apropie de varsta adolescentei si pentru adolescenti in sine. Intelegand ce schimbari se produc in aceasta perioada se poate ajunge la intelegerea modului in care pot fi folosite pentru a avea, in final, relatii mai bune cu ceilalti, incredere in sine si succes in viata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *