free download 78 travel guides written by experts

Vacile care au zburat cu avionul din Irlanda au ajuns marti, 29 noiembrie

la beneficiarii din comuna Rasca, jud. Cluj

Marţi, 29noiembrie orele 14.00, lângă clădirea primăriei Râşca , judeţul Cluj, 42 de familii de gospodari au primit vacile sosite în România acum o lună, în cadrul proiectului "Milk for orphans" – „Lapte pentru orfani”.

Vacile de rasă au fost transportate din Irlanda până în ţara noastră cu avionul, pentru a fi integrate într-un program de asigurare a hranei pentru orfani şi zeci de familii din judeţul Cluj. În premieră pentru România, animalele, aduse de către Fundaţia Heifer România în parteneriat cu Fundaţia Bothar Irlanda, au aterizat pe aeroportul din Timişoara la sfârşitul lunii octombrie. Văcuţele au stat o lună de zile în carantină, iar ieri au fost dăruite beneficiarilor.

Un număr impresionant de săteni şi-au manifestat dorinţa de a primi vaci şi a participa la proiect. Selecţia familiilor beneficiare a fost efectuată pe baza criteriilor proiectului Heifer, şi anume: venituri mici, numărul membrilor din familie, calitatea adăpostului şi furajării care pot fi asigurate animalului şi disponibilitatea de a dona mai departe.

Acelaşi număr impresionant de oameni au participat şi la ceremonia de ieri, iar beneficiarii au fost impresionaţi de calitatea bună a animalelor. Fiecare beneficiar a tras la şorţi numarul matricol al junincii pe care a primit-o şi a aflat luna de gestaţie a acesteia. Una dintre văcuţe a venit deja cu viţelul ei fătat de o săptămână.

Vacile provin din rasa Holstein Friza şi au fost aduse în România pentru a asigura necesarul de lapte copiilor instituţionalizaţi şi familiilor fără venituri. Proiectul are la bază principiul „Passing on the gift” – „Dar din dar”. Astfel, fiecare familie s-a obligat contractual că va dona la rândul ei prima femelă obţinută de la văcuţa primită, precum şi gradual o cantitate de 300 de litri de lapte pentru orfelinate.

Prelucrarea laptelui va fi asigurată de către „Asociaţia Crescătorilor de Animale din Coruşu”, a cărei instalaţie de prelucrare a laptelui a fost construită şi echipată cu sprijinul fundaţiei Heifer România.

Familiile asistate prin acest proiect nu au nici un venit permanent, trăind de pe urma unei gospodării mici, de subzistenţă. Prin intermediul fundaţiei Heifer România, acestea au acum posibilitatea să-şi câştige mai uşor hrana zilnică având în îngrijire vaci din rasa Holstein Friza, recunoscută pentru producţia ridicată de lapte şi adaptabilitatea rapidă la condiţii climatice diferite.

Bucuresti, 30.11.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *