free download 78 travel guides written by experts

Vaccinarea antigripala a gravidelor – Recomandarea ferma a Organizatiei Mondiale a Sanatatii

pentru sezonul gripal 2012-2013

GRIPA – O PROBLEMĂ DE SĂNĂTATE PUBLICĂ GLOBALĂ
· Organizația Mondială a Sănătății, recomandare pentru vaccinarea împotriva gripei, 2012: principalul grup țintă – femeile însărcinate
· Principalele grupe de risc: copiii sub 5 ani, vârstnicii peste vârsta de 65 de ani, femeile însărcinate
· Poate să afecteze anual până la 15 % din populație
· Cel mai eficient mod de a preveni gripa și efectele ei este vaccinarea

Asociația Română Pro Imunizare (ARPI) a organizat astăzi, 16 octombrie, Forumul Național STOP GRIPA, un prim demers educațional ce a reunit speciali  români și din străinătate în vederea formulării unei opinii comune cu privire la necesitatea prevenirii gripei sezoniere prin vaccinare. Mai mult decât atât, Forumul și-a propus să obţină un acord vis-a-vis de gripa sezonieră, o boală extrem de contagioasă, o problemă de sănătate publică nu doar locală, ci și globală.

Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății, Conf. Univ. Dr. Alexandru Rafila,, șef catedră microbiologie și epidemiologie la UMF Carol Davila, București și Dr. Adriana Pistol, Director al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile  au făcut o radiografie a experienţei româneşti în ce privește boala gripală, prezentând ratele de vaccinare atinse în țara noastră și subliniind importanța dezvoltării unei culturi a prevenției.  

,,Aflându-ne în pragul sezonului gripal, prima noastră acțiune s-a numit Forumul Național STOP GRIPA, iar cuvântul care îmi vine îm minte pentru acest demers este <prevenția>. Prin acțiunile noastre ne dorim să aducem România la nivelul țărilor dezvoltate în ceea ce privește cultura prevenției, pentru a putea scădea incidența bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare. Gripa este o afecțiune contagioasă, cu o frecvență anuală, iar formele ei de prezentare variază de la ușoare la severe. Uneori poate determina și decese”, a declarat Dr. Oana Falup, medic primar pediatrie, Spitalul Clinic de Copii Brașov, Președintele Asociației Române Pro Imunizare (ARPI).

Pentru sezonul gripal 2012-2013, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) vine cu o recomandare fermă în ce privește vaccinarea antigripala a gravidelor. Această recomandare este susținută atât de potențialul sever al îmbolnăvirii la gravide, cât și de necesitatea protejării antigripale a sugarului (<6 luni).

"În Statele Unite și Canada recomandarea pentru vaccinarea antigripală a gravidelor este universală. Dacă până în 2009, în România erau vaccinate doar gravidele aflate la risc, este important ca acum, în 2012, să conștientizăm faptul că vaccinarea antigripală este indicată tuturor gravidelor, vaccinul asigurându-le protecția în fața gripei nu doar lor, ci și a nou-născutului", a declarat Conf. Dr. Victoria Aramă, medic primar boli infecțioase la INBI "Prof. Dr. Matei Balș".

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), doar în țările dezvoltate, anual, se estimează un număr între 0.25-0.5 milioane de decese cauzate de epidemiile anuale de gripă. Cele mai multe decese cauzate de această afecțiune se întâlnesc la grupa de vârstă peste 65 de ani (în țările dezvoltate).

Vaccinarea antigripală se recomandă a fi efectuată în fiecare an, în lunile septembrie şi octombrie (înaintea apariţiei epidemiei de gripă), deoarece organismul are nevoie de cel puţin două săptămâni de la vaccinare pentru a se instala protecţia şi a fabrica anticorpi împotriva virusului. De asemenea, vaccinarea se poate realiza pe toată durata sezonului gripal, pentru cei care nu s-au vaccinat la începutul toamnei.

Toate vaccinurile gripale, indiferent de producător, respectă compoziția recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Vaccinul gripal recomandat pentru sezonul gripal 2012-2013 (emisfera nordică), conține următoarele tulpini A/California/7/2009 (H1N1), A/Victoria/361/2011 (H3N2), B/Wisconsin/1/2010.

Gripa poate cauza serioase probleme de sănătate publică, efectele fiind simțite și din punct de vedere economic prin scăderea productivității și creșterea costurilor aferente tratamentului complicațiilor.

,,Vaccinarea este cea mai sigură metodă de prevenție atunci când vorbim despre gripă. Vă pot spune că în perioada 2009 – 2010, toate țările recomandau vaccinarea împotriva gripei pentru persoanele în vârstă, 53% dintre acestea având o recomandare clară pentru grupa de vârstă de peste 65 de ani. Aceeași recomandare clară o regăsim pentru persoanele cu afecțiuni cronice – pulmonare, cardiovasculare, renale. Începând cu acest an, cel mai important grup țintă pentru vaccinarea antigripală este reprezentat de femeile însărcinate. Urmează cei care activează în domeniul sanitar, copiii cu vârste între 6 – 59 luni, persoanele în vârstă și tinerii care prezintă riscuri crescute”, a declarat Prof. Dr. David Fedson.

Cel mai eficient mod de prevenire a gripei sezoniere rămâne vaccinarea, această măsură având o rată de protecție între 70% – 90% în ceea pe privește apariția bolii în rândul adulților.

Bucuresti, 17.10.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *