free download 78 travel guides written by experts

Va multumesc ca existati

„Iubesc calculatorul, îţi oferă o mare libertate de mişcare şi posibilitatea de a obţine multe informaţii în timp scurt. De mult timp imi doream să învăţ cât mai mult din tainele sale dar nu am reuşit până în prezent. Faptul că Patronatul Medicinei Integrative oferă aceste cursuri în mod gratuit, ba mai mult, ne sprijină cu transportul, este o adevărată „mană cerească” pentru noi, persoanele greu deplasabile”, ne-a declarat Cătălin, unul dintre cei 45 de beneficiari ai cursului TIC derulat în perioada martie-aprilie 2012 de Patronatul Medicinei Integrative, prin intermediul Centrului Teritorial Bucureşti-Ilfov, în cadrul proiectului “Reţea regională pentru promovarea şi aplicarea conceptelor economiei sociale, în vederea creşterii şanselor de reinserţie socială a persoanelor cu dizabilităţi”, proiect co-finanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investește în oameni!

Asemeni altor colegi din cele 3 grupe de cursanţi, Cătălin este o persoană cu dizabilităţi fizice care are dificultăţi de deplasare şi de scriere, însă asta nu îl împiedică să se descurce foarte bine pe calculator şi să „prindă” repede tot ce îl învaţă „profesorul” la curs.

Acest lucru este valabil şi pentru alţi colegi care ne-au mărturisit că, dacă Patronatul Medicinei Integrative nu i-ar fi sprijinit cu transportul, le-ar fi fost imposibil să ajungă la cursuri. Iar o altă persoană, care, în ciuda dizabilităţilor fizice, avea diplomă de studii universitare şi post universitare, a punctat: „când o organizaţie pregăteşte un proiect de susţinere a unei categorii defavorizate, trebuie să se gândească şi cum pune în practică proiectul, pentru că e uşor să scrii, mai greu este să identifici nevoile exacte şi să le acorzi sprijin în mod corect. În cazul nostru, al persoanelor greu deplasabile, dincolo de nevoia de instruire, satisfăcută prin activităţile proiectului, era necesară decontarea transportului sau oferirea unei metode alternative de transport pentru a reuşi să beneficiem de facilităţile oferite în cadrul proiectului. Patronatul Medicinei Integrative a înţeles această nevoie şi a găsit o soluţie viabilă pentru a o satisface”.

Sunt doar câteva dintre răspunsurile primite din partea cursanţilor după primele zile de curs. Desigur, există diferenţe între participanţii la cursuri, diferenţe determinate de situaţia materială, educaţională, tipul de dizabilitate, gradul de mulţumire sau nemulţumire faţă de sine, societate şi instituţii. Am primit sugestii – pentru care am mulţumit, reclamaţii – pe care am încercat să le rezolvăm şi mulţumiri. Într-un cuvânt, prima săptămână din curs a fost „umană”. S-au creat grupuri între cursanţi, relaţii de prietenie sau antipatie, de sprijin reciproc sau de dispreţ, dar dincolo de toate astea, ne-a emoţionat declaraţia unui participant la curs, care, pentru prima dată, s-a văzut integrat într-o comunitate: „Vă mulţumesc că aţi organizat aceste cursuri şi că m-aţi acceptat pentru a participa la ele. Vă mulţumesc că existaţi”.

Bucuresti, 04.04.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *