free download 78 travel guides written by experts

Urangutanii amenintati cu extinctia

VIER PFOTEN ajută la eliberarea urangutanilor orfani în natură în Borneo

Astăzi este Ziua Internațională a Urangutanilor, ocazie cu care, VIER PFOTEN atrage atenția asupra situației urangutanilor, o specie amenințată cu dispariția. În timp ce țările dezvoltate dezbat dacă să extindă drepturile fundamentale ale omului către primate mari- fiindcă fizic sunt similare oamenilor- urangutanii sunt exterminați necruțător în țara lor de origine: în ultimele patru decenii, rata de distrugere a pădurii tropicale din Borneo a fost de două ori mai mare decât a oricărui alt loc de pe pământ.

Urangutanii sunt victimele industriei uleiului de palmier, ale industriei lemnului tropical și ale indutriei cărbunelui. În fiecare an, între 2000 și 3000 de urangutani sunt uciși. Pe plantațiile de palmieri de ulei există chiar și recompense puse pe urangutani, fiind considerați ”hoți de culturi”. Dealerii de animale vând ilegal puii orfani pe post de animale de companie. Global, urangutanii reprezintă 60% din comerțul ilegal cu primate mari.

Din 2007, VIER PFOTEN lucrează cu Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF) pentru a da o a doua șansă urangutanilor și a le reda demnitatea. În Stația de salvare Samboja Lestari din East Kalimantan, Borneo, pui orfani de urangutan, care au fost confiscați, sunt îngrijiți și pregătiți pentru o viață în libertate.

Dr. Signe Preuschoft, liderul proiectului VIER PFOTEN dedicat urangutanilor declară: “Cei mai mulți dintre puii care ajung la noi au între doi și cinci ani. Cel mai adesea, la început, orfanii sunt serios traumatizați. În cadrul programului nostru de reabilitare, timp de ani de zile, noi ne purtăm ca niște mame cu ei și le asigurăm confortul emoțional. Apoi îi pregătim pentru ca atunci când ajung la pubertate să poată fi eliberați în libertate.”

Ca și oamenii, urangutanii trebuie să învețe o serie întreagă de tehnici de supraviețuire. În mod normal, perioada de ucenicie pe care o petrec lângă mamă poate dura până la 14 ani. În ”școala pădurii” îngrijitoarele sunt cele care joacă rolului mamei și îi învață pe orfani cum să se deplaseze prin copaci, cum să găsească hrană, cum să mănânce. Urangutanii învață cum să se orienteze în pădure, cum să construiască cuiburile de dormit, cum să evite dușmanii și, de asemenea, cum să se raporteze la alți urangutani.

O caracteristică importantă a programului de reabilitare este Academia Urangutanilor, din zona de eliberare a animalelor în pădure. Aici, procesul gradual de separare a puilor de urangutani de mamă este recreat fiindcă este vital ca trauma separării să nu se repete în momentul eliberării în pădure. În prezent, șapte urangutani sunt în Academie, fiind pregătiți pentru eliberare. În 2013, VIER PFOTEN și BOSF au eliberat cu succes șase urangutani în pădurea protejată Kehje Sewen.

Dr. Preuschoft: “Este minunat să vedem cum urangutanii își redescoperă propria identitate. După ce Lesan, o femelă tânără a fost eliberată, am folosit cip-ul de identificare să o regăsesc. Își construise un cuib de zi lângă un râu, avea o priveliște superbă și își aduna semințe de macaranga. Când am găsit-o sus, în copac, am înțeles că s-au inversat rolurile: acum eu eram musafirul ei. Eram în pădurea ei. A fost foarte emoționant.”

În acest an, planul de acțiune pentru Indonezia ar trebui să fie eliberarea în sălbăticie a sute de urangutani din diferite stații de salvare. Din păcate, locuri sigure pentru eliberare lipsesc. Pentru a asigura libertatea și siguranța pentru cât mai mulți urangutani, VIER PFOTEN încearcă în prezent să îmbunătățească siguranța zonelor cu potențial.

Mai multe detalii puteți găsi astfel: //www.vier-pfoten.ro/proiecte/urangutani/.

Bucuresti, 19.08.2015
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *