free download 78 travel guides written by experts

Uniunea Europeana va investi aproape 9,5 miliarde de euro in Romania in transporturi, mediu

si energie

Comisia Europeană a adoptat Programul Operațional pentru Infrastructură Mare al României (POIM), pentru perioada 2014 – 2020. POIM este un pachet major de investiții, de aproape 9,5 miliarde de euro din fondurile regionale ale UE, bani ce vor fi investiți în proiecte de mediu, energie și transporturi. Programul reprezintă aproape jumătate din cele 23 de miliarde de euro alocate României prin politica de coeziune a UE. Luând în calcul și cofinanțarea de la bugetul național, programul valorează peste 11,8 miliarde de euro dedicați creșterii economice și creării locurilor de muncă.

Cu ocazia adoptării programului, comisarul european pentru politică regională Corina Crețu a declarat: "Acest pachet de investiții, cel mai mare program operațional al României și al doilea din Europa ca mărime, va contribui la dezvoltarea unui sistem de transport sustenabil și ecologic, va proteja mediul și va spori eficiența energetică a țării. Programul va consolida competitivitatea economică a României și va aduce orașele și regiunile României mai aproape de Uniunea Europeană. Conexiunile feroviare și rutiere mai bune vor crea, de asemenea, noi oportunități de afaceri, vor reduce costurile cu transportul mărfurilor și timpul alocat călătoriilor de către noi toți. Invit autoritățile să înceapă implementarea proiectelor cheie de infrastructură și din domeniul resurselor naturale, care vor contribui decisiv la dezvoltarea României."

Programul va pune în practică Masterplanul de transport, strategia pentru următorii ani a sectorului românesc al transporturilor. Pentru că transporturile reprezintă un domeniu cheie pentru creștere și competitivitate, Masterplanul evaluează necesitățile specifice, identifică blocajele și verigile lipsă, și stabilește obiective clare și realizabile pentru proiectele viitoare. Masterplanul își propune să îmbunătățească infrastructura deja existentă, să dezvolte un sistem de transport urban sustenabil și prietenos cu mediul și să definitiveze rețeaua centrală TEN-T în România.

Creșterea eficienței energetice, protejarea resurselor naturale și încurajarea prevenirii riscurilor în ceea ce privește schimbările climatice reprezintă alte obiective importante ale programului. Programul va susține, de asemenea, capacitatea României de a-și îndeplini obligațiile din domeniul mediului, în special în ceea ce privește gestionarea resurselor de apă și a deșeurilor, cu un impact pozitiv asupra calității vieții cetățenilor.

Pagini Utile

Bucuresti, 10.07.2015
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *