free download 78 travel guides written by experts

„Uniunea Europeana si cetatenia”:

Comisia lanseaza un concurs destinat tuturor tinerilor din Uniunea Europeana

„Uniunea Europeană şi cetăţenia”, acesta este numele concursului lansat astăzi, 28 noiembrie 2008, de dl Jacques Barrot, vicepreşedinte al Comisiei Europene, comisar pentru justiţie, libertate şi securitate. Tinerii care studiază artele grafice, au cel puţin 16 ani şi sunt cetăţeni sau rezidenţi ai Uniunii Europene sunt invitaţi să realizeze o bandă desenată de o pagină, fără cuvinte, care să ilustreze conceptul de cetăţenie în Uniunea Europeană. Obiectivul concursului este să le permită tuturor acestor tineri să redea prin artă o experienţă proprie legată de statutul de cetăţeni din Uniunea Europeană.

„Noţiunea de viaţă a unui cetăţean în Uniunea Europeană, nu neapărat a unui cetăţean al Uniunii Europene, ne va da posibilitatea de a implica activ în acest proiect persoane care au reşedinţa în Uniunea Europeană, fără a fi în mod necesar cetăţeni ai acesteia şi de a aborda o dimensiune mai amplă a conceptului de cetăţenie”, a afirmat vicepreşedintele Barrot. Când cineva îşi pune întrebări referitoare la noţiunea de cetăţenie în Europa, nu face altceva decât să se refere la fundamentul vieţii sale în Uniunea Europeană, a adăugat comisarul Barrot, continuând: de aceea, astăzi, în cadrul acestui concurs, le propun tuturor tinerilor cu vârsta de cel puţin 16 ani, care studiază artele grafice, să creeze o bandă desenată menită să ilustreze conceptul de cetăţenie în Uniunea Europeană”.

Astfel, persoanele care se hotărăsc să participe la concurs vor avea misiunea de a concepe, individual, o bandă desenată de o pagină, fără cuvinte, care să ilustreze conceptul de cetăţenie în Uniunea Europeană. Concursul se adresează în special tinerilor care studiază artele grafice, au cel puţin 16 ani şi sunt rezidenţi în cele 27 de state ale Uniunii Europene. Totuşi, concursul este deschis şi altor persoane care se înscriu în această categorie de vârstă, au reşedinţa în Uniunea Europeană şi sunt interesate de tema propusă.

Lucrările vor face obiectul unei selecţii la nivel naţional, iar câştigătorii primelor trei locuri vor participa la o ceremonie de decernare a premiilor care va fi organizată în fiecare ţară, la data de 3 aprilie 2009.

Cei 27 de laureaţi ai concursurilor naţionale vor fi invitaţi la Bruxelles, în perioada 9-11 mai 2009, unde lucrările lor vor fi supuse unei alte selecţii, în urma căreia vor fi desemnaţi trei câştigători la nivel european. Aceştia vor participa la o ceremonie prezidată de vicepreşedintele Jacques Barrot, în cadrul căreia îşi vor primi premiile de 6 000 de euro (premiul I), 4 000 de euro (premiul al II-lea) şi, respectiv, 2 000 de euro (premiul al III-lea).

Cele mai reuşite benzi desenate vor fi publicate pe site-urile internet ale reprezentanţelor Comisiei Europene în statele membre, precum şi pe site-ul Europa. De asemenea, vor fi putea fi utilizate în cadrul viitoarelor campanii europene pe tema cetăţeniei.

Această iniţiativă este cu atât mai oportună cu cât Comisia Europeană şi Parlamentul European şi-au propus să-şi intensifice eforturile de comunicare pe tema conceptului de cetăţenie.

Informaţii suplimentare sunt disponibile pe adresa //www.eurocartoon.eu/ , care oferă acces la site-ul dedicat concursului.

Bruxelles, 28 noiembrie 2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *