free download 78 travel guides written by experts

Unde investim in 2009? Un portofoliu ideal ar fi adus în 2008 pierderi de peste 76%

Ce ar fi adus mai mult profit în 2008: un portofoliu ideal, conceput de specialiştii pieţei de capital sau o serie de plasamente alese la întâmplare? Prima ediţie din ciclul de emisiuni "Unde investim în 2009", de la The Money Channel, a demonstrat că ambele variante l-ar fi lăsat pe un potenţial investitor cu buzunarele aproape goale.

Rezultate dezamăgitoare pentru specialiştii pieţei de capital. Portofoliul ideal conceput de ei cu un an în urmă a înregistrat la finalul lui 2008 o pierdere de 76,45%. Într-o încercare mai puţin convenţională, brokerii au creat în acelaşi timp şi portofoliul “maimuţă”, denumit astfel după metoda celor de la Financial Times care puneau o maimuţă să aleagă câteva nume de companii. Din păcate plasamentele alese la întâmplare au adus şi ele pierderi de 87%.

Câştigul s-a dovedit a fi de partea celor mai conservatori. Bogdan Baltazar a reuşit să termine anul cu un profit de 0,05%, investind 85% din bani în depozite bancare.

“Eu, ca profesionist joc, îmi asum un risc în sensul protejat. Ca persoană fizică sunt unul dintre cei mai înapoiaţi şi fricoşi. Proporţia de 85% depozite e cea mai aventuroasă poziţie. Eu aplic ceea ce englezii numesc cumpără şi ţine”, a spus Baltazar.

Strategia de investiţii pe care Bogdan Baltazar o propunea anul trecut, în emisiunea Unde Investim în 2008, cuprindea 15% plasamente în acţiuni blue-chips, 85% depozite bancare şi, în rest, investiţii pe piaţa imobiliară.

Acest portofoliu i-a adus lui Bogdan Baltazar profit dar şi diploma de “gurul anului 2008” din partea The Money Channel.

Bucuresti, 16.12.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *