metalshow

Un sfert dintre elevii bucuresteni isi administreaza singuri medicamente

Conform unui studiu comandat de Fundaţia OZONE pe durata desfăşurării campaniei pentru liceeni,  „Informaţia înseamnă sănătate. Învaţă să te informezi!”, 36% dintre elevii din Bucureşti îşi administrează singuri medicamente atunci când sunt bolnavi. La sfaturile părinţilor şi prietenilor apelează 62% dintre elevii chestionaţi.

Programul „Informaţia înseamnă sănătate. Învaţă să te informezi!” se adresează elevilor de liceu din întreaga ţară. Primul modul-pilot s-a desfăşurat în 10 licee bucureştene, cuprinzând aproximativ 1.000 de elevi din clasele terminale. Pe durata campaniei aceştia au participat la cursuri privind pericolele automedicaţiei.

„Este foarte important ca adolescenţii, care în această perioadă îşi dezvoltă comportamente pentru tot restul vieţii, să fie informaţi şi să înveţe să fie responsabili atunci când recurg la automedicaţie. Am fost foarte impresionaţi de deschiderea pe care au arătat-o elevii faţă de cursurile noastre. Am simţit că informaţiile pe care le-am transimis le sunt de un real ajutor şi de aceea am decis să continuăm campania şi în alte oraşe ale ţării”, afirmă Georgiana Grecu, Director Executiv al Fundaţiei OZONE.

Majoritatea participanţilor au declarat că citesc prospectul pentru a afla mai multe informaţii despre modul de administrare (54%), despre reacţiile adverse (33%) sau despre contraindicaţii (31%). În privinţa rolului ingredientelor active peste 60% dintre elevi au declarat că nu ştiu care este acesta.  

Atunci când se îmbolnăvesc 62% dintre elevi au declarat că merg la medic pentru a li se indica un tratament, în timp ce restul au declarat că părinţii sunt cei care le administrează medicamente.

Programul “Informaţia înseamnă sănătate. Învaţă să te informezi!” subliniază importanţa cunoaşterii utilizării medicamentelor OTC şi a citirii prospectului. De asemenea, programul oferă informaţii de bază privind automedicaţia şi explică abordarea pe care orice persoană trebuie să o aibă atunci când decide să îşi autoadministreze medicamente.

În urma cursurilor desfăşurate nivelul informaţional al elevilor a crescut cu peste 10%.

Evaluarea campaniei “Informaţia înseamnă sănătate. Învaţă să te informezi!” a fost realizată de compania GfK în perioada octombrie-noiembrie 2006. Elevii de clasele a XI-a şi a XII-a din liceele din Bucureşti au răspuns la două tipuri de chestionarele: de evaluare a cunoştinţelor iniţiale (pre-test) şi de evaluare a cunoştinţelor dobândite în urma prezentăriilor realizate de Fundaţia Ozone şi de studenţii-voluntari ai Facultăţilor de Medicină, Farmacie şi Stomatologie, membri ai Societăţii Studenţilor în Medicină din Bucureşti.

Programul beneficiază de susţinerea Ministerului Sănătăţii Publice şi a Inspectoratului Şcolar Bucureşti.

În luna iunie a anului trecut, Fundaţia Ozone a dat publicităţii primul studiu din România privind fenomenul automedicaţiei care a demonstrat faptul că 73% din populaţia ţării îşi administrează medicamente fără a consulta în prealabil un medic specialist.

Bucuresti, 12.2.2007

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *