free download 78 travel guides written by experts

Un raport Greenpeace ilustreaza de ce marile companii de energie vor sa mentina UE dependenta

de importurile de combustibili fosili

În timp ce liderii Uniunii Europene se pregătesc să decidă asupra viitorului energetic al Europei, un nou raport detaliază motivele pentru care marile companii energetice vor ca UE să își continue dependența de combustibili fosili în ciuda costului politic, de mediu și financiar pentru europeni.

Dependența de importurile poluante de energie a afectat răspunsul diplomatic al Europei la criza din Ucraina și are un cost financiar destabilizator. Anual, UE cheltuiește peste 400 de miliarde de euro importând peste jumătate din energie (53%).

Raportul Greenpeace1 ”Tied down: Why Europe’s energy giants want to keep us hooked on imported fossil fuels”, arată că opt din cele mai mari companii de energie din Europa se bazează pe importuri pentru o treime din veniturile din vânzarea de gaze și energie pe piața Europeană. În 2011, au generat venituri de 116 miliarde de euro pe baza gazelor și cărbunelui importate din afara Zonei Economice Europene (EEA).

Cele trei companii care fac cele mai multe venituri din importuri sunt: compania germană E.ON, ale cărei venituri realizate din importuri au fost de 36 de miliarde de euro în 2011; compania franceză GDF Suez, 23 de miliarde de euro, și compania italiană Enel, 18 miliarde de euro.

Profitul acestor companii depinde de menținerea vulnerabilității geopolitice a Europei.

Șase dintre aceste opt companii fac parte din așa-numitul Grup Magritte, un grup autodenumit de companii care fac lobby în rândul politicienilor pentru ca aceștia să se opună politicilor energetice și climatice progresive.

Unele companii de energie precum EnBW, SSE, Dong și Verbund, sunt în favoarea măsurilor de eficiență energetică și a energiei regenerabile. Alte, precum cele din Grupul Magritte, resping orice obiective în privința energiei regenerabile și a eficienței energetice până în 2030; deși aceste politici ar ajuta Europa să gestioneze amenințarea globală a schimbărilor climatice.

Grupul Magritte presează guvernele UE înaintea summitului UE, din 23 și 24 octombrie, crucial pentru viitorul acord climatic cu orizont 2030.

„Le cerem factorilor decizie din România să nu blocheze adoptarea celor trei obiective climatice la nivelul UE – pentru reducerea emisiilor, pentru energie regenerabilă și pentru eficiență energetică – în cadrul Consiliului European din octombrie. În țara noastră schimbările climatice se fac simțite tot mai puternic de la an la an; prin urmare, orice amânare a acțiunii climatice ar fi un act iresponsabil din partea decidenților", declară Ionuț Cepraga, coordonator de campanii, Greenpeace România.

„Este un moment important pentru Europa. Avem șansa de a ne elibera de orice gigant politic sau industrial care vrea să închidă robinetul pentru Europa. Companiile ce depind de importurile de combustibili fosili din țări volatile politic (Rusia, Algeria) nu pot fi buni consilieri în privința reducerii dependenței energetice a Europei. Avem nevoie ca liderii noștri să susțină obiective puternice pentru energia regenerabilă și eficiența energetică, cea mai bună formă de securitate energetică.” – Franziska Achterberg, director de politici energetice în cadrul Greenpeace EU.

Greenpeace cere politicienilor Europei să includă o cotă de 45% pentru regenerabile, 40% eficienta energetica și o reducere de 55% a gazelor cu efect de seră, pentru fiecare stat, până în 2030.

1 Raportul este disponibil aici //goo.gl/xWrBO2.

Tied Down se bazează pe un raport anterior lansat de Greenpeace, despre lipsa de sustenabilitate a modelelor economice aplicate de marile companii energetice europene, Locked in the Past- Why Europe’s Big Energy Companies Fear Change: //www.greenpeace.org/eu-unit/Global/eu-unit/reports-briefings/2011%20pubs/2014%20Jan-April/20140227%20RP%20LOCKED%20IN%20THE%20PAST%20- %20Why%20Europe’s%20big%20energy%20companies%20fear%20change.pdf.

Bruxelles / Bucuresti, 09.10.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *