metalshow

Un nou roman al lui Arnaldur Indridason – „Linistea mormantului”

LINISTEA MORMANTULUI

Autor: Arnaldur Indridason
Traducere si note: Monica Vlad
Postfata: Bogdan Suceava
Anul aparitiei: 2011
Colectia: Fiction Connection
Pagini: 336
Pret: 35 RON
Editura: TREI

Dupa ORASUL BORCANELOR, al doilea roman al seriei CRIMELE DIN REYKJAVIK

Crime Writers’ Association Gold Dagger Glass Key Award for Best Nordic Crime Novel

«Trebuie sa admit ca pe vremea cand locuiam in Romania, inainte sa incep sa calatoresc foarte mult, nu stiam mai nimic despre Islanda, iar despre literatura islandeza, stiam inca si mai putin. Atunci cand am citit o carte de dialoguri cu Jorge Luis Borges, am vazut ca el mentiona traditia literara a Islandei cu un respect pe care eu l-as fi crezut rezervat numai traditiei clasice greco-latine. Primul meu gand a fost ca un asemenea interes cultural ar putea indica o excentricitate a unui scriitor celebru. Adevarul era ca din marea literatura a Islandei nu s-a tradus decat foarte putin in romana si ca eu, ca simplu cititor, nu eram deloc informat. Multi ani mai tarziu am invatat sa apreciez traditia literara a Islandei si sa renunt la prejudecata pe care mi-ar fi putut-o sugera datele demografice, si anume ca o tara a carei populatie e egala numeric cu cea a Clujului n-ar avea mare lucru de oferit. De fapt, aici e un paradox: nu cunosc niciun alt caz al unei tari cu o populatie atat de mica si care sa daruiasca literaturii universale opere de o comparabila calitate.» (Bogdan Suceava)

TRECUTUL NU POATE FI EVITAT: CU CAT ESTE MAI ADANC INGROPAT, CU ATAT MAI PUTERNIC VA IESI LA SUPRAFATA IN CELE MAI NEASTEPTATE MOMENTE

In apropiere de Reykjavik este descoperit un cadavru. Se pare ca a fost ingropat acolo cu multa vreme in urma. O echipa de arheologi incearca sa-l scoata la suprafata. Intre timp, inspectorul Erlendur si colegii sai mai tineri, Sigurdur Oli si Elinborg, incep sa ancheteze crima comisa cu peste cincizeci de ani in urma. Cadavrul poate avea legatura cu perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand in zona s-a aflat o baza militara britanica si apoi una americana, dar, in acelasi timp, ne poate trimite cu gandul la niste ramasite pamantesti de pe vremea vikingilor.

La randul lui, Erlendur se confrunta cu o situatie-limita in propria familie: fiica sa dependenta de droguri se afla in coma si are nevoie disperata de ajutorul lui. Fara indoiala, cel mai interesant personaj al acestei serii de romane este Erlendur Sveinsson, investigatorul dotat cu un spirit cartezian si o logica impecabila, in spatele carora simtim empatie si intelepciune.

O intriga politista, un roman ce scoate la iveala o Islanda aflata in curs de modernizare, dar bantuita inca de spiritul superstitiilor si de claustrarea intr-un mediu patriarhal.

«Indridason umple golul care ti-a ramas dupa ce ai terminat de citit romanele lui Stieg Larsson.» USA Today

«Cu noua sa carte, Arnaldur Indridason face din Islanda destinatia favorita a pasionatilor de romane politiste. Linistea mormantului ne transpune din nou in lumea inspectorului de politie Erlendur Sveinsson, bantuit de victimele uitate ale unor crime nerezolvate. Gratie talentului de povestitor al scriitorului islandez, romanul politist este ridicat la rang de arta.» The New York Times

«Categoric, Indridason a intrat in plutonul de frunte al autorilor scandinavi de literatura politista.» Booklist

«Linistea mormantului e cel mai bun roman politist pe care l-am citit vreodata.» Bogdan Suceava

Arnaldur Indridason s-a nascut in 1961 la Reykjavik. A lucrat multi ani ca jurnalist si critic de film in Islanda. Orasul borcanelor, primul sau roman, a castigat Nordic Crime Novel Award. De aceeasi recunoastere s-a bucurat si al doilea roman al sau, Linistea mormantului, premiat cu prestigiosul CWA Gold Dagger Award. Ambele carti fac parte dintr-o serie de 10 romane care il au ca personaj principal pe detectivul Erlendur.

Seria Erlendur este publicata in peste 26 de tari.

Bucuresti, 11.03.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *