free download 78 travel guides written by experts

Un grup la nivel inalt insarcinat sa reflecteze asupra finantarii viitoare a UE

Grupul la nivel înalt privind resursele proprii se reunește pentru prima oară joi, 3 aprilie, la Bruxelles. Această întrunire va fi prezidată de dl Mario Monti, fost prim-ministru italian și fost comisar european.

Instituirea acestui grup la nivel înalt a fost anunțată la data de 25 februarie 2014, la Strasbourg, de către Martin Schulz, președintele Parlamentului European, Antonis Samaras, președintele Consiliului și José Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene. Cu această ocazie, aceștia au salutat numirea dlui Mario Monti în calitate de președinte al grupului. Decizia numirii sale a fost luată în comun de către cele trei instituții.

Acest grup interinstituțional, a cărui creare a fost stabilită în timpul negocierilor privind cadrul financiar multianual 2014-2020, va efectua o revizuire generală a sistemului de resurse proprii. Grupul va furniza o primă evaluare până la sfârșitul anului 2014. Parlamentele naționale vor avea ocazia de a discuta rezultatele acestor lucrări în cadrul unei conferințe interparlamentare care se va desfășura în anul 2016. Pe baza acestor rezultate, Comisia va determina, în paralel cu procesul de reexaminare și revizuire a CFM 2014-2020, dacă este oportun să propună reforme ale sistemului actual de resurse proprii pentru următoarea perioadă financiară (perioada de după 2020).

Mario Monti a declarat: „Sunt onorat să prezidez acest grup alcătuit din personalități remarcabile, care dispun de competențe notabile și de o vastă experiență politică. Prin lansarea acestei inițiative, Parlamentul European, Consiliul și Comisia au demonstrat că sunt conștiente de faptul că se impune o reevaluare aprofundată a modului actual de finanțare a bugetului UE. Deși această temă a făcut obiectul mai multor rapoarte excelente în trecut, nu s-au înregistrat progrese semnificative la nivel politic până în momentul de față. Sunt convins că, sprijinindu-se pe această inițiativă comună, fără precedent, a celor trei instituții, grupul nostru va oferi soluții bine argumentate pentru viitoarele decizii care trebuie adoptate în vederea instituirii unui sistem mai simplu, mai transparent, mai echitabil și mai responsabil din punct de vedere democratic”.

Componența grupului

Președinte

Mario Monti, președintele Universității Bocconi, fost prim-ministru al Italiei și fost comisar european

Membri:

a) desemnați de către Parlamentul European:

  • Dl Ivailo Kalfin (S&D),

  • Dl Alain Lamassoure (PPE),

  • Dl Guy Verhofstadt (ALDE);

b) desemnați de către Consiliu:

  • Dl Daniel Dăianu, fost deputat în Parlamentul European și fost ministru al finanțelor al României;

  • Dl profesor Clemens Fuest, președintele Centrului de cercetare europeană în domeniul economiei (Centre for European Economic Research – ZEW), Germania;

  • Dna Ingrida Šimonytė, fost ministru al finanțelor al Lituaniei;

c) desemnați de către Comisie:

  • Dl Janusz Lewandowski, comisar european pentru programare financiară și buget;

  • Dl Maros Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabil pentru relații interinstituționale și administrație;

  • Dl Algirdas Šemeta, comisar european pentru impozitare, vamă, statistică, audit și lupta antifraudă.

Pagini Utile

Bucuresti, 03.04.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *