free download 78 travel guides written by experts

Un Grigorescu sustras din Casa Memoriala Dr. Petru Groza si recuperat anul acesta

este scos la vanzare la Licitatia de Impresionism si Postimpresionism Romanesc

În cadrul Licitaţiei de Impresionism şi Postimpresionism Românesc organizate de Casa Artmark, astăzi, la Opera Naţională din Bucuresti, vor fi scoase la vânzare câteva capodopere care fac parte din Colecţia Dr. Petru Groza. „Ţărăncuţă cu fuior coborând spre casă” (est. 60.000 € – 120.000 €), semnată de Nicolae Grigorescu, este una dintre operele cu care se mândreşte această ediţie. În 2004, opera a fost sustrasă din Casa Memorială "Dr. Petru Groza" din Deva şi recuperată anul acesta.

În urmă cu şapte ani, din Casa Memorială "Dr. Petru Groza" din Deva au fost sustrase două tablouri realizate de Nicolae Grigorescu şi un tablou de Nicolae Dărăscu, care fac parte din patrimoniul cultural naţional, valoarea prejudiciului fiind estimată la suma de 400.000 de euro. „Ţărăncuţă cu fuior coborând spre casă” semnat de Nicolae Grigorescu şi „Vapoare pe Dunăre (Vâlcov)” semnat de Nicolae Dărăscu au fost recuperate de poliţişti în primăvara acestui an. Cel de-al treilea tablou, aparţinând lui Grigorescu a fost dat în urmărire naţională şi internaţională.

În primii ani ai regimului comunist au fost naţionalizate marile colecţii de artă, piesele de valoare excepţională ajungând fie în muzeele de artă din ţară, fie în posesia noilor demnitari. Excepţie au făcut puţine colecţii, printre care cea a Doctorului Petru Groza, formată în perioada interbelică.

Doctor în filozofie, avocat, om politic şi primul şef de guvern al Republicii Populare România, Petru Groza s-a impus în lumea politică odată cu alegerea sa ca ministru de stat în 1921, devenind totodată cel mai tânăr membru al guvernului Averescu. După un nou portofoliu în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice (1926 – 1927), s-a implicat în afaceri, reuşind să strângă o avere considerabilă ca antreprenor.

Opera semnată Nicolae Grigorescu, „Ţărăncuţă cu fuior coborând spre casă”, face parte din ultima etapă de creaţie, numită „perioada albă” şi reprezintă tipul de ţărancă filiformă specific grigorescian, surprins în spaţiul familiar al satului muntenesc tradiţional.

Opera a participat la Expoziţia “Nicolae Grigorescu“, Sala Ateneu, în anul 1902, de unde a fost achiziţionată de Dr. G. Proca (microbiolog).

O altă operă sustrasă din Casa „Dr. Petru Groza” din Deva, în 2004, şi recuperată anul acesta, este „Vapoare pe Dunăre (Vâlcov) semnată de Nicolae Dărăscu (valoare estimativă € 20.000 – 40.000, ulei pe pânză 55 × 46 cm). Capodopera este datată în 1924 şi localizată la Vâlcov, o aşezare pe malul Dunării, numită în secolul trecut, „Veneţia estului”.

Tot din Colecţia Dr. Petru Groza, la licitaţie vor mai participa picturile „Pe malul Siretului” (valoare estimativă: € 12.000 – 18.000) şi „Peisaj din Dealurile Grădiştei” (valoare estimativă: € 8.000 – 16.000) semnate de Camil Ressu.

Expoziţia Licitaţiei de Impresionism şi Postimpresionism Românesc mai poate fi vizitată inclusiv astăzi, între orele 11.00 – 19.00.

Bucuresti, 29.09.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *