free download 78 travel guides written by experts

Un “Car cu boi” semnat de Nicolae Grigorescu a fost vandut cu 104.000$ la o licitatie din New York

Un "Car cu boi", semnat de Nicolae Grigorescu, una dintre vedetele Licitaţiei de Pictură Europeană organizată de vestita Casă Bonhams la New York, a fost vândut ieri cu 104.000 $.

Prezenţa artistului pe piaţa americană de licitaţii reprezintă o premieră, eveniment care face ca valoarea cotaţiei de piaţă a acestuia să urmeze un trend ascendent. Nicolae Grigorescu este al doilea artist român important, după Constantin Brâncuşi, care se afirmă pe piaţa internaţională.

Capodopera lui Nicolae Grigorescu a deschis Licitaţia Bonhams de Pictură Europeană, care a avut loc simultan, ieri, în New York şi San Francisco, prin transmisiune live. Pictura “Car cu boi” (ulei pe pânză, măsurând 33 x 55,8 cm) este prima operă importantă de Nicolae Grigorescu oferită pe piaţa de artă din America de Nord şi avea o valoare estimată între 100.000 – 150.000$, respectiv un preț de pornire în licitație de aprox. 60.000 $.

„Carul cu boi” s-a aflat în proprietate privată timp de peste 50 de ani, păstrat în familie de către descendenţii pictorului stabiliţi în Arizona. În 1995, tabloul a fost cumpărat de la aceştia iar, la 16 ani de la achiziţionare, actualul proprietar a hotărât scoaterea operei la licitaţie.

„Adjudecarea operei la un preţ record pentru artist pe piaţa internaţională de artă reprezintă creşterea interesului pentru creaţia acestuia şi a disponibilităţii de a plăti sume importante de către colecţionari. Este a doua licitaţie din afara ţării în care o capodoperă a lui Grigorescu este vândută. Acest lucru înseamnă că valoarea sa este recunoscută şi pe plan internaţional”, a declarat Alexandru Bâldea, acționarul majoritar al Casei Artmark.

În România, Grigorescu domină topul artiştilor cu cele mai bine vândute capodopere (primele 8 poziţii din top 10 au fost adjudecate cu peste 150.000 euro). Operele au fost vândute în cadrul licitaţiilor publice organizate de Casa Artmark.

De menționat că „Portretul unui evreu galițian” de Nicolae Grigorescu, având dimensiuni similare „Carului cu boi” de la New York, a fost vândut în Licitația de Toamnă a Artmark cu 52.500 euro.

Licitaţia de Valori Tradiţionale Artmark organizată pe data de 15 noiembrie scoate la vânzare două opere celebre realizate de către artistul român, portretele „Țărăncuță cu fuior” şi „Țărăncuță din Muscel”, care au o valoare estimată între 50.000-90.000 euro.

Bucuresti, 27.10.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *