Shadow

Un basm

Stephen King
Editura NEMIRA

Când spui Stephen King spui romane din mai multe domenii – fantasy, thriller – de succes internațional. Un basm nu face excepție!

Totul a pornit de la o întrebare legată de începutul pandemiei când autorul s-a întrebat: „Ce ai putea scrie care să te facă fericit?“

„Ca și cum imaginația mea abia aștepta să-i fie pusă întrebarea, mi s-a arătat un oraș mare și părăsit – dar cu o viață proprie. Am văzut străzile pustii, clădirile bântuite, un cap de gargui care zăcea răsturnat pe stradă. Am văzut statui sfărâmate (nu știam ce reprezintă, dar am aflat în cele din urmă). Am văzut un palat uriaș, impunător, cu turnuri din sticlă atât de înalte, încât vârfurile lor străpungeau norii. Aceste imagini au declanșat povestea pe care voiam să o spun.“ Stephen King

Un basm recenzie stephen king

Charlie Reade este un licean cu un tată alcoolic – ajuns așa după moartea mamei. Înainte fusese un tată bun, dar acum…

Într-o zi, Charlie face o înțelegere cu o divinitate (în care nu crede) și promite că va face orice în schimbul unui lucru: tatăl său să renunțe la băutură.

Cum se întâmplă în astfel de povești, tatăl renunță la băutură, intră în programul Alcoolici Anonimi.

Charlie își vede de școală, dar într-o zi aude câinele unui vecin lătrând, plângând.

Deși acest vecin era un bătrân ursuz de care toți copiii se temeau, ca și de câinele lui, Radar, un ciobănesc german femelă (care apare pe copertă), Charlie se duce să vadă ce se întâmplă. Îl găsește pe bătrân căzut și rănit. Cheamă ambulanța și îi promite bătrânului că va avea grijă de câine în lipsa lui.

Mai târziu, Charlie moștenește proprietatea bătrânului care includea, pe lângă casă și un șopron. Din acesta se auzeau zgomote ciudate și, dacă înainte nu intrase, pentru că îi promisese bătrânului, acum nu îl mai reține nimic.

Și de aici începe o întreagă aventură care îi are în prim-plan pe Charlie și Radar. Ca în orice basm, binele și răul se înfruntă – miza fiind legată chiar de pământ.

Fără a dezvălui mai mult din roman, adaug că sunt multe trimiteri (la alte scrieri de-ale lui King, dar și alte povești cunoscute și chiar emisiuni TV), că există o mulțime de personaje, toate interesante și bine conturate și că măiestria lui Stephen King de a da viață unor întâmplări și de a descrie persoane și locuri se regăsește și în acest roman. Descrierile nu plictisesc, sunt oferite la momentul oportun, clarifică și ajută la înțelegerea poveștii. Veți regăsi mai multe teme aduse în discuție, astfel că romanul devine mult mai mult decât Un basm.

Cert este un lucru: dacă vă plac scrierile lui King și/sau dacă vă place literatura fantasy, atunci acest roman va fi unul care vă va captiva, emoționa, cuceri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *