free download 78 travel guides written by experts

Un an fara Monica Lovinescu, Zilele Monica Lovinescu

La 20 aprilie se implineste un an de la trecerea in eternitate a Monicai Lovinescu, redutabil critic, eseist, publicist si om de presa, scriitoare, jurnalista si voce de aur a Radio Europa Libera incepand din 1962, luptatoare pentru drepturile omului si ale cetateanului,  dizidenta anticomunista si   militanta pentru  eliberarea Romaniei de bolsevism. Monica Lovinescu a fost şi cea mai rafinată cunoscătoare şi analistă a fenomenului comunist românesc.

Pentru merite culturale deosebite, Monica Lovinescu a fost decorată de doi preşedinţi români:
În 1999, preşedintele Emil Constantinescu i-a conferit ordinul Steaua României în rang de Mare Cavaler.
În anul 2008, preşedintele Traian Băsescu a decorat-o post-mortem cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Ofiţer.

EVENIMENTE  ZILELE  MONICA  LOVINECU  EDITIA  A –II-A, 20-21 APRILIE, SUCEAVA

– 1. LUNI, 20 APRILIE, ora 11, LA CIMITIRUL TAMPESTI – GRADINI  DIN  FALTICENI  SE VA ORGANIZA O CEREMONIE DE COMEMORARE  A  UNUI  AN DE LA DISPARITIA  MONICAI LOVINESCU.
Vor participa oameni de cultura, persoane din administratie romani si invitati din strainatate, personalitati publice, politicieni, jurnalisti.
La ora 12.30, la GALERIA  OAMENILOR DE SEAMA DIN FALTICENI va avea loc simpozionul « Un an fara Monica Lovinescu ».

–  2. MARTI, 21 APRILIE, ora 12, la BIBLIOTECA BUCOVINEI DIN SUCEAVA, va fi decernat PREMIUL  NATIONAL  « MONICA  LOVINESCU  SI  VIRGIL  IERUNCA » scriitorului, criticului si omului de cultura GHEORGHE  GRIGURCU.
In vederea decernarii acestui important premiu instituit in 2009 de catre Consiliul Judetean Suceava, a fost desemnat un Juriu Internaţional . 
Juriul a fost format din:
·    Gheorghe Flutur, Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava,
 
·    academician Basarab Nicolescu (Paris),
 
 
·    Prof. Univ. Dr. Vladimir Tismăneanu ( conducătorul  catedrei de ştiinţe politice a Universităţii din Maryland USA),
·    Avocat. Prof. Univ. Dr. Valeriu Stoica,
 
 
·    Prof. Univ. Dr. Corin Braga (decanul Facultăţii de Litere din Cluj),
·    Angela Furtuna, scriitoare, publicista
·    Prof. Univ. Dr. Ion Pop (Facultatea de Litere Cluj).

Inca din timpul vietii sale, Monica Lovinescu l-a desemnat pe Gheorghe Grigurcu drept principalul succesor pe linia criticii literare est-etice si cu respectul demnitatii oamenilor de cultura sub totalitarism:

„Cred că Gheorghe Grigurcu este continuatorul cel mai fidel al spiritului lui Eugen Lovinescu. Aceasta vine din dubla sa calitate: de estetician şi de combatant pentru a dezbăra cultura de stârvurile şi malformaţiile sale. Re-ierarhizarea valorilor  după comunism – a cărei necesitate este cu atât mai mult admisă, cu cât şovăiala întru a o iniţia este cea mai răspândită –, nu reprezintă singurul domeniu în care excelează Gheorghe Grigurcu.  În truda de a repeta mereu irepetabilul constă singularitatea lui Gheorghe Grigurcu”, scria Monica Lovinescu, pe 4 septembrie, acum 15 ani, la Paris. Ea declara că rămâne recunoscătoare lui Gheorghe Grigurcu „pentru fidelităţile sale pe plan estetic, dar şi etic”.

Acest traseu est-etic memorabil este subliniat si de Vladimir Tismaneanu in suita de eseuri publicate dupa moartea Monicai Lovinescu (2008), dar si prin editarea la Humanitas, Colectia Zeitgeist, a principalelor studii semnate de Monica Lovinescu prin care este definita  Etica Neuitarii.

Monica Lovinescu ramane vocea de aur a constiintei romanesti antitotalitare si cel mai cunoscut simbol – izvorat din lumea oamenilor de cultura – al rezistentei Romaniei fata de dictatura.

Bucuresti, 19.04.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *