free download 78 travel guides written by experts

Un adevarat manifest al spiritului liber: „Sa alergi sau sa mori”, de Kilian Jornet

• „Să alergi sau să mori este jurnalul unui campion, o filosofie de viaţă şi o lecţie pentru noi toţi.” (La Vanguardia)

Desemnat în 2014 „Adventurer of the Year” de către cititorii revistei National Geographic, Kilian Jornet este unul dintre oamenii formidabili ai acestui secol: atlet de excepţie, a trecut unele dintre cele mai dure teste fizice din lume, a străbătut muntele Kilimanjaro mai rapid decît oricine altcineva, a doborît recordurile mondiale în cadrul fiecărei provocări întîlnite – şi toate acestea cu mult înainte de a împlini 25 de ani.

În această săptămînă, Editura Polirom publică Să alergi sau să mori. Jurnalul unui campion, de Kilian Jornet, în traducere din limba catalană de Marius-Adrian Hazaparu.

Jurnalul său, în care ne vorbeşte despre pasiunea pentru sport, despre frumuseţea peisajelor montane şi despre cursele dramatice forţate pînă la epuizare, este un adevărat manifest al spiritului liber. Redefinind posibilul, Kilian Jornet forţează în permanenţă limitele, uimindu-şi concurenţii cu condiţia fizică şi abilităţile sale.

Kiss or kill. Să săruţi sau să mori. Să săruţi gloria sau mori încercînd. Să pierzi înseamnă să mori, să cîştigi înseamnă să simţi.” (Kilian Jornet)

Din cuprins:
Adrenalina numărului de concurs • Competiţia nu e totul • Oraşul vîntului • Între ape • Triumful simţurilor • Să alergi departe pentru a te regăsi • Ai cucerit muntele numai atunci cînd ai reuşit să cobori • La ce mă gîndesc cînd mă gîndesc să alerg?

Kilian Jornet este campion mondial la ultrarunning şi schi-alpinism. Născut în 1987 în Catalonia, a crescut în umbra Pirineilor spanioli. La vîrsta de cinci ani a urcat Aneto, cel mai înalt vîrf din Pirinei. Dintre numeroasele lui realizări: cvadruplu campion al circuitului Skyrunner World Series din Europa, a cîştigat de trei ori istovitoarea competiţie Ultra‑ Trail du Mont‑ Blanc, iar în 2011 a cîştigat cea mai veche cursă de 100 de mile din lume, Western States Endurance Run, din Sierra Nevada (California). A stabilit recorduri de viteză pe mai multe trasee montane din întreaga lume, inclusiv în Kilimanjaro, cel mai înalt vîrf din Africa. În prezent pregăteşte un proiect pe termen lung care combină schi‑ alpinismul şi alergarea şi care va include atingerea unor recorduri de viteză pe cele mai înalte vîrfuri din lume, printre care Aconcagua, Denali şi Everest. În 2014, în urma votului a mai bine de 75 de mii de cititori ai revistei National Geographic, a fost desemnat People’s Choice Adventurer of the Year. www.kilianjornet.cat/en/blog/

Carte recomandată de Alerg, Carpathian Man, Diverta, EcoMarathon.

Bucuresti, 09.05.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *