metalshow

Umbrela Verde cauta Capitala Verde a Romaniei, cu sprijinul Ministerului Mediului si Padurilor!

Proiectul se va desfasura la nivel national, iar inscrierile in concurs se fac incepand cu 1 iulie 2010

Umbrela Verde, program de protectie a mediului initiat de compania Tuborg Romania, alaturi de Ministerul Mediului si Padurilor, anunta demararea unuia dintre cele mai mari proiecte de mediu din Romania. Proiectul Capitala Verde a Romaniei se va desfasura in perioada 1 iulie – 1 decembrie 2010 si isi propune sa implice toate orasele municipii resedinta de judet din Romania.

Scopul proiectului este de a responsabiliza populatia Romaniei cu privire la respectarea mediului inconjurator, provocand totodata atat autoritatile locale, cat si cetatenii sa desfasoare proiecte ecologice cu scopul de a imbunatati stilul de viata urban.

"In 2010 ne dorim ca UMBRELA VERDE sa schimbe mentalitatea mai puternic, sa actioneze mai larg, sa patrunda in zone in care cuvantul eco are un sens mai extins. Vrem sa demonstram ca atitudinea „eco” nu inseamna doar verde, doar impaduriri, doar colectare deseuri. Eco inseamna orice context in care atitudinea de protejare a mediului se rasfrange pozitiv asupra tuturor. Vrem ca toti cetatenii Romaniei sa inteleaga ca ei au puterea de a schimba, de a face viitorul verde", a declarat Alina Bratu, Corporate Affairs Manager Tuborg Romania si coordonator Umbrela Verde.

"Cele mai semnificative simboluri, cele mai importante masuri, decizii intr-o tara se iau in capitala acesteia. Faptul ca Romania isi alege „Capitala verde”, are o tripla semnificatie in contextul in care se desfasoara aceasta competitie: in primul rand un municipiu devine capitala, chiar daca se intampla numai intr-un singur domeniu, in al doilea rand, vom sti care este cel mai ecologic municipiu din Romania, si nu in ultimul rand, vor fi recunoscute autoritatile locale si cetatenii, care depun efort deosebit pentru o viata, un mediu mai sanatos. Sper ca acest proiect sa aiba succes, sa ajungem sa desemnam Capitala Verde a Romaniei, iar anul viitor sa-l repetam sau chiar sa-l multiplicam la nivelul tuturor municipiilor. Este nevoie sa contribuim cu totii la protejarea mediului, iar astfel de proiecte au rolul de a ne atrage atentia asupra acestui lucru", a declarat ministrul Mediului si Padurilor, László Borbély.

Inscrierea in concurs se face prin completarea de catre primariile municipiilor resedinta de judet a unui formular disponibil pe site-ul www.umbrelaverde.ro, in urma careia participantii validati vor primi din partea organizatorilor un kit de participare compus dintr-o mapa ce contine regulamentul concursului, dosarul de participare si informatii suplimentare pentru completarea acestui dosar.

Dosarul contine intrebari legate de strategia de mediu, colectare selectiva, reciclare si infrastructura necesara, dar si actiuni si proiecte dezvoltate in 2010, alaturi de planuri si obiective de viitor referitoare la protectia mediului. In plus, este necesara si o descriere a orasului inscris in concurs, cu punctele forte alea acestuia, care vor constitui motivele pentru a concura la titlul de Capitala Verde a Romaniei.

In perioada desfasurarii concursului, organizatorii vor desfasura o serie de actiuni in cateva din orasele din Romania, care se vor derula pe parcursul a 3 zile. Actiunile vor avea drept obiectiv informarea si responsabilizarea locuitorilor oraselor in ceea ce priveste curatenia, colectarea selectiva a deseurilor, mentinerea si intretinerea spatiilor verzi.

Jurizarea va fi facuta de catre reprezentantii Ministerului Mediului si Padurilor si ai programului Umbrela Verde. Fiecare formular completat, insotit de povestea orasului vor primi o nota de la 1 la 10 din partea fiecarui membru al juriului. Ponderea aferenta notei finale va fi de 60% pentru formularul cu intrebari, respectiv 40% pentru povestea orasului. In urma notelor fiecarui oras, se va face un top al acestora, iar orasul care a inregistrat cel mai mare punctaj va fi declarat castigator. In cazul in care pe primul loc vor fi situate doua orase sau mai multe, se va face un baraj luand in calcul punctajul obtinut pentru formular si va fi desemnat castigator orasul cu cea mai mare nota pentru acest criteriu.

Gala decernarii "Capitala Verde a Romaniei" va avea loc in luna decembrie in Bucuresti. Orasul castigator al campaniei “Capitala Verde a Romaniei” va beneficia pe parcursul anului 2011 de promovare drept Capitala Verde a Romaniei la nivel national si va primi un set de elemente de signalistica montate in oras, care vor evidentia faptul ca este Capitala Verde a Romaniei. Acest oras va avea prioritate pentru dezvoltarea tuturor actiunilor ulterioare desfasurate de Umbrela Verde, cu sprijinul Ministerului Mediului si Padurilor.

Despre Umbrela Verde

Umbrela Verde este o campanie de responsabilizare fata de mediu, initiata de Tuborg Romania, in vara anului 2007. Obiectivele campaniei sunt sa schimbe o mentalitate profund gresita a romanilor: "Gestul meu nu conteaza" si sa-i convinga ca, impreuna, trebuie sa pastram Romania curata, prin actiuni care urmaresc responsabilizarea prin puterea exemplului personal. Programul se bucura in acest moment de sprijinul a peste 1.200 de voluntari din 32 de judete ale tarii si peste 950 de bloggeri parteneri. In plus, mai mult de 120.000 de stickere cu mesajul "Eu nu arunc gunoi pe strada" au fost distribuite atat prin actiuni punctuale derulate in trafic, cat si direct beneficiarilor, in urma solicitarilor primite pe site-ul campaniei, www.umbrelaverde.ro.

Bucuresti, 01.07.2010

{mosloadposition user9}

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *