free download 78 travel guides written by experts

Umbre de lumina

One-man show Răzvan Mazilu
Coregrafia şi scenografia: Philippe Tréhet (Franţa)
Muzica: Jean-Jacques Schmidely
Video: Ronan Legendre (Franţa)
Costume: Doina Levintza

Coproducţie cu Fundaţia PerfoRM

Răzvan Mazilu, deţinător al Premiului UNITER, pregăteşte spectatorilor un one-man show de dans contemporan, la a cărui realizare lucrează o întreagă echipă franceză. Artiştilor francezi li se alătură Doina Levintza, autoarea costumelor.

„Un one-man show e o experienţă dificilă, o confruntare cu mine însumi, o nouă reflectare în oglindă şi sper că spectatorii vor accepta provocarea cu plăcere”, spune Răzvan Mazilu, care adaugă: „Pe Philippe Tréhet l-am cunoscut cu ocazia unei competiţii internaţionale de dans în Japonia, în 1997 şi am sperat că vom ajunge să lucrăm împreună, iar acest lucru se concretizează acum”.

Philippe Tréhet este unul dintre cei mai apreciaţi coregrafi francezi, cu spectacole montate pentru companii importante de dans, cum ar fi Nederlands Dans Theater (Olanda), San Francisco Ballet (SUA) sau Bat Dor Dance Company (Israel). Originar din Le Havre, Tréhet studiază la Paris şi New York, după care revine în oraşul natal unde fondează o companie de dans care-i poartă numele. Primele sale premii îi sunt înmânate la concursurile coregrafice internaţionale de la Paris, Tokyo, Torino şi Groningue. Este distins de către Ministerul Culturii mexican cu Medalia Naţională a Artelor Frumoase, cu ocazia premierei sale la Pallacio de Bellas Artes de Mexico. Coregraful colaborează cu importante festivaluri franceze şi din străinătate, cum ar fi Festivalul de la Aix en Provence, Bienala Naţională de la Val de Marne, Festivalul de Dans de la Paris, Dance Umbrella din Londra, ş.a. De peste douăzeci de ani, Compania Philippe Tréhet creează şi prezintă spectacole de dans contemporan pe scenele lumii.

Pentru coregraful francez, one-man show-ul de la Bucureşti reprezintă cea de-a 65-a creaţie a carierei sale. Aceasta este prima sa experienţă artistică în România şi doar a doua în estul Europei.

Philippe Tréhet: „Am creat o piesă în care Răzvan Mazilu să poată arăta, dacă mai este necesar, amploarea talentului său, a sensibilităţii şi a forţei sale. Personajul pe care îl întruchipează Răzvan este un om închis în trecutul său, obişnuit să trăiască alături de fantomele iubirilor sale pierdute. În lupta de a se elibera de trecut, umbrele îi vor deveni, mai presus de toate, cei mai buni aliaţi. Vor fi umbrele sale de lumină”.

Răzvan Mazilu a fost protagonistul primului one-man show realizat vreodată de un dansator din România, „Jocul de-a Shakespeare” (coregrafia Ioan Tugearu), prezentat cu mare succes acum mai bine de zece ani, la scurtă vreme de la câştigarea Premiului de Interpretare al Operei Naţionale din Paris.

Răzvan Mazilu este artistul complet – dansator, coregraf, regizor, autor al dramatizării – care a impus spectacolele de teatru-dans în România. În 2007, Senatul Uniunii Teatrale din România (UNITER) îi acordă Premiul Special pentru Coregrafie. Viziunea artistică originală, versatilitatea interpretativă şi extraordinara sa expresivitate l-au consacrat deja ca fiind unul dintre cei mai valoroşi artişti europeni de azi.

Bucuresti, 08.10.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *