Kinodiseea

Umanii

Matt Haig
Editura Nemira

“Sunt absolut convins ca unii dintre voi, cei care cititi aceste randuri, sunteti convinsi ca oamenii nu sunt altceva decat un mit, dar eu ma aflu aici pentru a declara ca ei exista cu adevarat.

(…) trebuie sa spun ca oamenii sunt, din multe puncte de vedere, la fel de stranii pe cat v-ati astepta sa fie. In mod sigur, e adevarat ca, la prima vedere, v-ar ingrozi infatisarea lor.(…)

Unii dintre voi s-ar putea sa stie deja ce am facut, dar niciunul dintre voi nu cunoaste motivul. Acest document, acest ghid, aceasta relatare – dati-i orice nume doriti – va face ca totul sa devina limpede. Insist sa cititi aceasta carte fara idei preconcepute si sa decideti voi insiva adevarata valoare a vietii umane.” (pp. 9-11)

Umanii - Matt Haig

“Este o carte despre sensul vietii si despre absolut nimic in special. Despre ceea ce este nevoie pentru a ucide pe cineva, dar si pentru a salva. Este despre iubire si poeti morti demult si despre unt de arahide integral. Este despre materie si antimaterie, despre tot si despre nimic, despre speranta si despre ura. Este despre un istoric de patruzeci si unu de ani pe nume Gulliver, si despre cel mai inteligent matematician din lume. Este, pe scurt, despre cum sa devii un om.” (p. 15)

Iata asadar ca abordarea propusa de Matt Haig este una inedita. Oamenii asa cum sunt ei descoperiti de un extraterestru, o fiinta trimisa aici pentru ca un om, profesorul Andrew Martin, facuse o descoperire incredibila si el trebuia oprit. Toate relatarile ii apartin fiintei extraterestre (care il intruchipeaza pe profesor dintr-o data, fiind gasit fara haine pe strazile din Cambridge – si prin ochii lui ii descoperim pe oameni. Aspectul lor fizic – ciudat pentru o alta fiinta – ideile si obiceiurile lor (de la simpla imbracare la interactiunea complicata din societate), limba vorbita (extraterestrul o asimileaza repede, mai ales dupa ce citeste… revista Cosmopolitan – o sa vedeti de ce tocmai aceasta), toate sunt ciudate si provocatoare pentru extraterestru. Mai rau este ca sotia si fiul i se par de asemenea respingatori – si nu se mai poarta cu ei cum obisnuia sa o faca profesorul.

Exista insa o fiinta care il atrage si cu care se intelege. Cainele Newton.

Despre aventurile extraterestrului pe Pamant va las sa aflati mai multe din carte. Eu adaug ca o veti citi pe nerasuflate, curiosi sa vedeti cum se descurca extraterestul pe planeta albastra, ca o sa va amuze pe alocuri, ca o sa va faca sa priviti anumite lucruri legate de oameni dintr-o alta perspectiva si ca o sa va tina cu sufletul la gura chiar daca nu este un roman thriller. Personajele sunt bine construite, intriga de asemenea, iar ideea inedita face din aceasta carte una care este potrivita deopotriva celor ce iubesc cartile SF si celor mai reticenti in privinta acestui gen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *