free download 78 travel guides written by experts

Ultimul oaspete

Megan Miranda
Editura Leda Edge

În vara lui 2017, la Petrecerea Perechilor, un eveniment monden de neratat în Littleport, Maine, Sadie Loman, fata a proprietarilor vilei la care avea loc petrecerea, nu ajunge.

Ea este găsită moartă în apropiere, pe plajă.

Lumea lui Avery Greer, tânăra care superviza casele familiei Loman, este dată peste cap. Din nou.

Ultimul oaspete

De ce din nou?

Pentru că în urmă cu puțini ani și-a pierdut bunica și apoi casa acesteia. Familia Loman, care a cumpărat casa bunicii, i-a permis să locuiască într-o altă proprietate din oraș.

Înainte de a-și pierde bunica, fata își pierduse ambii părinți într-un accident auto.

Avery nu a avut așadar o viață ușoară, astfel că prietenia ei cu Sadie, neașteptată, a ajutat-o.

După moartea lui Sadie însă Avery descoperă ce crede lumea cu adevărat despre ea – monstrul lui Sadie, micul ei proiect.

Dar fata nu se dă bătută.

Iar lucrurile se complică în vara lui 2018, atunci când, înainte de evenimentul de comemorare la un an de la moartea lui Sadie, Avery pune cap la cap diverse indicii și își dă seama că prietena ei nu se sinucisese.

Dar nimeni nu o crede.

Megan Miranda te cucerește de la început, iar permanenta pendulare între vara lui 2017 și vara lui 2018 te face să nu lași romanul din mână. Acțiunea e construită metodic, fără grabă, indiciile apar încet și nu aduc adesea decât noi întrebări. Ultima parte a cărții are un ritm mai alert.

Autoarea reușește să creeze semne de întrebare cu privire la nevinovăția fiecărui personaj. Interesante sunt descrierile și modul în care este creată și redată atmosfera din oraș – subliniind două lumi diferite: cea a localnicilor care trăiesc într-un mic oraș port, și cea a bogaților care vin aici vara, în vacanțe, pentru a se distra.

Romanul este așadar un pic diferit de un thriller clasic – răsturnările de situație apar, dar spre finalul poveștii. Dacă ar fi să compar cartea cu un film, aș spune că este o dramă cu elemente de thriller. Ultimul oaspete este însă o lectură perfectă pentru weekend ori pentru relaxare seara, după serviciu, așa că nu este de mirare că romanul a ajuns bestseller New York Times și a fost tradus în multe țări.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *