free download 78 travel guides written by experts

Ultima aparitie a Editurii Herald: ‘Meditatia si viata cotidiana’ de Gueshe Rabten

Titlu: Meditatia si viata cotidiana
Autor: GESHE RABTEN
Traducator: MIRCEA COSTIN GLAVAN
Format: 13 x 20 cm
Pagini: 224
ISBN: 978-973-111-229-9
Colectie: HIMALAYA
Pret vanzare: 24 RON
Pret redus: 20 RON

Despre carte:

Cartea de fata cuprinde doua invataturi de mare insemnatate: "Starile constiintei" si "Meditatia si viata cotidiana". Starile constiintei trateaza despre unul dintre subiectele cele mai importante ale buddhismului. Mintea sau constiinta nu este o simpla tema comuna religiilor si filozofiilor, ci reprezinta, de fapt, punctul central al tuturor trairilor noastre, insasi caracteristica ce distinge fiintele de restul fenomenelor existente. Tocmai pentru ca poseda minte, fiintele, indiferent de forma si marimea lor, ocupa primul loc in invataturile lui Buddha. Legea Karmei, reincarnarea, Samsara (ciclul existentelor) si Nirvana (eliberarea) au sens doar pentru ca mintea exista. In lipsa acesteia dispar toate criteriile de evaluare a universului nostru conceptual, cum ar fi bun/rau, just/eronat, important/insignifiant, caci ele sunt bazate pe trairile fiintelor sensibile.

In buddhism, mintea este, pe buna dreptate, in centrul analizelor si cercetarilor. Ea este descrisa in cele mai mici detalii in invataturile din Sutre, precum si in Tantre. Astfel, in Abidharma mintea este analizata si clasificata astfel: dupa natura ei, in constiinte senzoriale si constiinta mentala si similare; dupa functiile sale (precum perceptia, deductia etc.), in valida si nevalida; iar dupa calitatile ei, in pozitiva, negativa, neutra etc. In Tantre mintea este analizata dintr-o alta perspectiva, adica in functie de nivelurile ei de subtilitate care joaca un rol important in trairile noastre, in timpul vietii si al mortii, precum si in dezvoltarea noastra spirituala. Tocmai acesta este capitolul prezentat in aceasta lucrare, in detaliu si in modul clar si simplu ce caracterizeaza invataturile Venerabilului Gueshe Rabten.

Cea de a doua parte a volumului, Meditatia si viata cotidiana, contine instructiuni indispensabile tuturor celor care doresc sa se dedice in mod serios practicii meditatiei. Cursul de meditatie prezentat aici constituie o abordare progresiva a practicii adaptata debutantului sincer. Gratie maiestriei sale pedagogice, Gueshe Rabten a creat o metoda clara si accesibila, la indemana oricarei persoane ce se dedica practicii. Aceasta deschide poarta dezvoltarii interioare a mintii noastre, permitandu-i astfel un progres continuu si obtinerea realizarilor; ea arata cu o deosebita precizie modul in care putem actualiza si dezvolta potentialitatile naturale ale mintii noastre precum concentrarea, atentia si intelepciunea. Pe scurt, ea reprezinta un ghid practic pentru realizarea unei meditatii autentice.Datorita efortului generos al prietenului nostru Mircea Costin Glavan aceste pretioase invataturi sunt acum si la indemana cititorului roman.

De cand am vizitat aceasta frumoasa tara am capatat convingerea profunda ca exista in Romania un veritabil interes pentru buddhism. Tin sa exprim intreaga mea recunostinta traducatorului si editorului, Aurelian Scrima, pentru pretioasa lor contributie la imbogatirea intelepciunii tuturor.Alte numeroase invataturi ale Maestrului nostru urmeaza a fi publicate in viitor.

Cuprins

Cuvant inainte la editia romana

STARILE CONSTIINTEI
Introducere
Diferitele sisteme de psihologie
Natura mintii
Specificitatea mintii
Cauza fericirii
Ce este o persoana religioasa?
Potentialul unei persoane care intelege natura mintii
Corpul si mintea
Inconvenientele de a nu intelege mintea
Mintea si factorii mentali
Cauza suferintei
Atasamentul si compasiunea
Mania
Sa recunoastem adevaratul dusman
Idei ciudate si conceptii eronate frecvente
Somnul si visele
Somnul
Utilizarea somnului ca meditatie
Visul
Cauzele viselor
Visul, constiinta abuzata
Amprentele mentale
Constiinta cea mai subtila
Cum sa sesizam visul
Conditiile necesare producerii constientei visului
Cum sa ne echilibram somnul
Roadele acestei practici depind de motivatie
Folosirea visului ca meditatie asupra vacuitatii
Cum sa evitam mistificarea
Bardo – starea intermediara
Moartea si renasterea
Starile de constiinta cele mai subtile
Procesul mortii
Ocazia unei mari dezvoltari
Adevaratul moment al mortii
Starea intermediara
Renasterea
Dezvoltarea corpului
Calmul mental
Actiunile
Obiectul la care trebuie sa renuntam
Meditatia
Adevaratul scop al meditatiei
Radacina suferintei
Modul autentic de existenta a fenomenelor
Realizarea imediata
Concentrarea
Conditiile necesare unei retrageri pentru
practicarea meditatiei calmului mental
Practica autentica
Plasarea obiectului
Scopul obiectului
Meditatia
Calmul mental ca instrument
Remediile
Progresele
Vederea superioara
Cum sa aplicam meditatia
Alegerea mintii ca obiect de meditatie
Preliminarii
Dificultatile intalnite in cadrul meditatiei
Metode de meditatie asupra naturii
conventionale a mintii
Intrebari
Cateva precizari
Motivatia
Cum sa concretizam aceasta aspiratie
Partialitate si impartialitate
Perseverenta
Purificarea
Refugiul
Buddha (scopul)
Dharma (mijloacele)
Sangha (incurajarea)

MEDITATIA SI VIATA COTIDIANA

Introducere
Meditatia
Controlul "portilor" simturilor
Memoria atenta si vigilenta
Practica meditatiei
Obstacole in calea meditatiei
Obiectele meditatiei
Utilizarea antidoturilor si progresul meditatiei
Intrebari
Glosar

Din aceeasi colectie:

Meditatie creatoare si constiinta multidimensionala | Comorile Dharmei | Calea norilor albi | Comorile budismului tibetan | Buddhismul si viata | Un lama tibetan in cautarea Adevarului – Viata si invatatura unui Maestru de meditatie | Milarepa – Marele yoghin tibetan | Cartea tibetana a vietii si a mortii | Vietile Maestilor | Esenta doctrinei buddhiste | Meditatia si viata cotidiana |

Despre autor:

GUESHE RABTEN RINPOCHE s-a nascut in Tibet in anul 1920 si a fost un Maestru de meditatie deplin realizat. In 1964 devine unul din asistentii de filozofie ai S.S. Dalai Lama.

A scris un numar mare de carti importante asupra Dharmei, dintre care amintim: The mind and its functions, Rabten Choeling, 1978; Preliminary Practices of Tibetan Buddhism, LTWA, 1982; Song of the Profound View, Wisdom Publications, 1989; The treasures of Dharma, Rabten Choeling, 1997 (ed. Herald, 2004); Life of a tibetan Monk, Rabten Choeling, 2000 (Un lama tibetan in cautarea Adevarului, ed. Herald, 2010); Advice from a spiritual friend, Wisdom Publications, 2001.

Gueshe Rabten a intemeiat mai multe centre de studii: Rabten Choeling in Elvetia, Tashi Rabten in Austria, Ghe Phel Ling in Italia, Centrul Tibetan in Germania.

Referindu-se la viata si activitatea acestui eminent promotor al buddhismului tibetan, S.S. Dalai Lama spunea: "In afara de inspiratia pe care viata lui Gueshe Rabten ar putea sa o suscite., biografia lui le va oferi cititorilor un exemplu al modului in care calugarii din Tibet studiau si se pregateau."

Se poate spune, pe drept cuvant, ca Gueshe Rabten a fost principalul fondator al unei traditii pure si complete a Dharmei in Europa.

Gueshe Rabten a fost cel mai eminent pionier al buddhismului tibetan in Europa. Incepand cu anul 1968, el a fost in contact cu discipoli occidentali in India. El a fost primul Maestru tibetan caruia Sfintia sa, cel de-al XIV-lea Dalai Lama, i-a incredintat personal misiunea de a preda Dharma occidentalilor. In 1975 Gueshe a fost invitat in Elvetia de catre comunitatea tibetana si de discipoli occidentali. In acelasi an, el a fondat cinci dintre cele mai importante centre de studii ale buddhismului tibetan in mai multe tari europene. Pana la moartea sa, el si-a consacrat intreaga energie in mod altruist fiintelor, predandu-le invataturile inspirate si consolatoare ale lui Buddha. Subiectele invataturilor lui Gueshe Rabten erau nelimitate, tratand atat probleme de logica, filozofie, psihologie, fenomenologie, cat si metode de meditatie extrem de vaste si profunde din Sutre si Tantre sau doar sfaturi practice pentru viata cotidiana. Din fericire, o parte din invataturile predate in Occident de catre Gueshe s-au pastrat datorita tehnicilor moderne de inregistrare.

De acelasi autor:
Comorile Dharmei | Un lama tibetan in cautarea Adevarului – Viata si invatatura unui Maestru de meditatie | Meditatia si viata cotidiana |

Bucuresti, 14.09.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *