free download 78 travel guides written by experts

Ultima aniversare

Liane Moriarty
Editura Trei

Sophie Honeywell refuză cererea în căsătorie a lui Thomas Gordon. Puțin după aceea, Connie, mătușa lui Thomas, moare și îi lasă lui Sophie casa ei de pe insula Scribbly Gum.

Așa se face că Sophie începe un nou capitol din viața ei. Singură, dornică să își întemeieze o familie, fără a găsi însă bărbatul potrivit, consideră că a se muta pe insula faimoasă pentru Misterul Fetiței Munro este alegerea cea mai bună.

Ultima aniversare

Mătușa Connie îi lăsase și o scrisoare în care îi spunea că pe insulă ar fi și un bărbat care ea consideră că e potrivit pentru Sophie. Nu îi dezvăluie însă numele acestuia.

Numai că noua viață nu este deloc ușoară. Familia este complicată, iar unii membri îi arată fățiș faptul că nu o vor acolo. Alți membri au probleme în căsnicie.

Iată că se apropie și aniversarea momentului în care părinții Fetiței Munro au dispărut, iar Enigma a fost găsită de Connie și sora ei Rose. Se pregătește un eveniment special pentru turiști, pentru că aniversarea este mereu un moment bun, din punct de vedere financiar, pentru familiile de pe insulă.

Rose face aluzii la un secret pe care Sophie s-ar cuveni să îl afle doar când împlinește 40 de ani. Aniversarea e foarte aproape. Care ar putea fi secretul?

Ultima aniversare este un roman care începe puțin anevoios – unor cititori li s-ar putea părea greu să intre în atmosferă și să înțeleagă la ce perioadă face referire fiecare capitol. La început, romanul pendulează între ceea ce se întâmplă acum, ceea ce s-a întâmplat recent, și lucruri întâmplate cu ani în urmă: găsirea Fetiței Munro, moartea soțului lui Connie etc. Intră în scenă toate personajele, aparent de-a valma, iar cititorilor le va fi greu să înțeleagă relațiile de rudenie între protagoniști.

Curând însă, toate firele acțiunii se unesc în prezent, și totul este ușor de urmărit.

Autoarea reușește să creeze personaje diferite, să înfățișeze anumite situații din perspective multiple și să dozeze foarte bine acțiunea.

Dincolo de povești însă, se pot regăsi și unele lecții, dar și tipare demontate: femeia care trebuie să aibă succes în carieră, dar și o familie până la 40 de ani.

Sophie realizează că ține de ea să aibă viața pe care și-o dorește și că ea alege cum va arăta viitorul ei.

Fiecare om își croiește finalul fiecărei povești pe care o trăiește.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *