Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

UE, SUA si Canada lanseaza Alianta pentru cercetarea Oceanului Atlantic

Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii și Canada au încheiat un acord cu scopul de a își uni forțele pentru a desfășura cercetări legate de Oceanul Atlantic. Acordul se concentrează asupra alinierii eforturilor depuse de cei trei parteneri pentru observarea oceanului. Scopurile urmărite sunt o mai bună înțelegere a Oceanului Atlantic și promovarea gestionării durabile a resurselor sale. Va fi, de asemenea, studiată interacțiunea dintre Oceanul Atlantic și Oceanul Arctic, în special în ceea ce privește schimbările climatice. Investițiile în domeniul cercetării marine și maritime provenite numai din partea UE și a statelor sale membre se ridică anual la aproape două miliarde de EUR. „Declarația de la Galway privind cooperarea pentru Oceanul Atlantic” a fost semnată în cadrul unei conferințe la nivel înalt desfășurate la Institutul Irlandez de Marină (Irish Marine Institute) din Galway. Evenimentul s‑a desfășurat în prezența premierului Irlandei, Taoiseach Enda Kenny (MEMO/13/455).

Comisarul european pentru cercetare, inovare și știință, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: „Potențialul economic enorm al Atlanticului rămâne în mare parte nevalorificat. Cunoștințele pe care le deținem despre suprafața Lunii și a planetei Marte sunt, probabil, mai numeroase decât cele legate de adâncurile mării. Această alianță poate aduce o contribuție importantă la abordarea unor provocări precum schimbările climatice și securitatea alimentară”.

Comisarul european pentru afaceri maritime și pescuit, Maria Damanaki, a precizat: „Acordul are la bază Planul de acțiune pentru Atlantic, pe care l‑am prezentat luna aceasta. Deși prezintă interes în special pentru cele cinci state atlantice ale UE, inițiativa este deschisă cercetătorilor din întreaga Europă și din afara acesteia. Cunoștințele dobândite vor fi benefice pentru toți.”

Acordul recunoaște că cercetarea Oceanului Atlantic va fi, în multe domenii, mai eficientă dacă este coordonată la nivel transatlantic. Domeniile de posibilă cooperare identificate în cadrul acordului cuprind:

observarea oceanului
schimbul de date, cum ar fi cele privind temperatura, salinitatea și aciditatea
interoperabilitatea și coordonarea infrastructurilor de observare, cum ar fi balizele de măsurare și navele de cercetare
gestionarea durabilă a resurselor oceanice
cartografierea fundului mării și a habitatelor bentonice
promovarea mobilității cercetătorilor
identificarea și recomandarea viitoarelor priorități de cercetare

Context

Alături de Taoiseach Enda Kenny, la lansarea de la Galway au mai participat: Simon Coveney, ministrul irlandez al agriculturii, alimentației și mediului marin, comisarii Damanaki și Geoghegan-Quinn, reprezentanți din SUA, Canada și statele UE de pe coasta Oceanului Atlantic, precum și reprezentanți din domeniul cercetării și al industriei de profil.

Începând din 2002, Uniunea Europeană a investit peste două miliarde de euro în peste o mie de proiecte de cercetare în domeniul marin. Printre acestea se numără:

proiectul ice2sea, cu durata de patru ani și în valoare de 10 milioane EUR, care urmărește să anticipeze impactul pe care topirea gheții îl poate avea asupra nivelului mării de‑a lungul coastei continentului european,

proiectele de monitorizare și anticipare MyOcean, în valoare de 62 de milioane EUR și

proiectul Euro-Basin, cu durata de patru ani și în valoare de 7 milioane EUR, destinat asigurării unei mai bune înțelegeri a proceselor la nivel de bazin, cu impact asupra ecosistemelor Atlanticului de Nord, de la schimbările climatice naturale la presiunile antropice.

Prin intermediul proiectelor EuroFleets, UE depune, de asemenea, eforturi pentru realizarea unei alianțe a flotelor europene de cercetare.

Planul de acțiune pentru Atlantic (IP/13/420) prezentat de Comisie la 13 mai 2013 are ca obiectiv redinamizarea economiei marine și maritime în zona Oceanului Atlantic. Planul relevă modalitățile în care statele membre atlantice ale UE, regiunile acestora și Comisia pot să contribuie la crearea unei creșteri durabile în regiunile de coastă și să impulsioneze „economia albastră”, păstrând, în același timp, stabilitatea ecologică și de mediu în Oceanul Atlantic.

Actuala Strategie în domeniul cercetării marine și maritime a UE a fost instituită în 2008. Aceasta are la bază premisa că știința și tehnologia oferă una dintre soluțiile‑cheie pentru a reconcilia promovarea unei creșteri economice durabile a activităților maritime cu protecția mediului.

Bucuresti, 27.05.2013

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *