free download 78 travel guides written by experts

UE adopta un nou program pentru un internet mai sigur: 55 milioane EUR

pentru ca internetul sa devina un loc mai sigur pentru copii

De la 1 ianuarie 2009, UE va avea un nou program pentru un internet mai sigur. În urma exprimării de către Parlamentul European, la 23 octombrie, printr-o majoritate covârşitoare de voturi, a sprijinului acordat noului program pentru un internet mai sigur ( IP/08/1571 ),Consiliul de Miniştri adoptă astăzi noul program. Noul program pentru un internet mai sigur, care acoperă perioada 2009-2013, fusese propus de Comisia Europeană la 28 februarie 2008 ( IP/08/310) în scopul protejării copiilor în lumea virtuală din ce în ce mai sofisticată şi pentru a le da posibilitatea de a folosi în siguranţă servicii online precum reţelele sociale, blogurile şi comunicarea instantanee prin mesaje. În condiţiile în care 75% dintre copii (cu vârste cuprinse între 6 şi 17 ani) folosesc deja internetul şi 50% dintre copiii de 10 ani posedă un telefon mobil, un nou sondaj Eurobarometru publicat astăzi arată că 60% dintre părinţii din Europa sunt îngrijoraţi că copiii lor ar putea deveni victime ale manipulării psihologice în mediul online (când un adult se împrieteneşte cu un copil cu intenţia de a comite abuzuri cu caracter sexual), iar 54% sunt îngrijoraţi că copiii lor ar putea fi hărţuiţi online (pe site-uri web sau prin mesaje pe telefonul mobil). Noul program pentru un internet mai sigur va lupta împotriva manipulării psihologice şi a hărţuirii făcând ca softurile on­line şi tehnologiile mobile să devină mai sofisticate şi mai sigure. Începând cu 2009 şi până în 2013, UE va cheltui 55 milioane EUR pentru a transforma internetul într-un loc mai sigur.

„În ziua de azi, copiii intră în lumea internetului şi a tehnologiilor mobile de foarte timpuriu şi devin deseori veritabili cunoscători ai tehnologiilor şi adolescenţi pasionaţi de internet. Deoarece aceste tehnologii îi ajută la studiu şi le oferă noi modalităţi interesante de a socializa cu alţii, deseori copiii le adoptă mai repede decât părinţii lor. Trebuie să ne asigurăm că, ori de câte ori folosesc servicii online sau mobile, ei pot recunoaşte potenţialele riscuri şi le pot face faţă”, a declarat Viviane Reding, Comisarul UE pentru societate informaţională şi mass-media. „Mă bucur că Parlamentul şi Consiliul au aprobat atât de repede propunerea Comisiei, permiţându-ne astfel să oferim o soluţie îngrijorărilor foarte normale exprimate de părinţi şi să ne asigurăm că Europa este un loc în care copiii pot explora în siguranţă noile tehnologii.”

Programul pentru un internet mai sigur pentru perioada 2009-2013 a fost adoptat astăzi de Consiliul de Miniştri şi se fondează pe succesele înregistrate de predecesorul său, care a acoperit perioada 2005-2008.

Noul program propus va cofinanţa proiecte vizând:
– Creşterea gradului de sensibilizare a publicului:crearea posibilităţii ca tinerii, precum şi părinţii şi profesorii lor, să facă alegeri responsabile online, oferindu-le acestora recomandări cu privire la precauţiile pertinente care trebuie luate.
– Punerea la dispoziţia publicului a unei reţele de puncte de contact cu care se poate comunica fie prin intermediul unui site web, fie prin telefon, pentru raportarea conţinuturilor şi comportamentelor ilegale sau dăunătoare, în special în ceea ce priveşte materialele care prezintă abuzuri sexuale asupra copiilor şi comportamente precum manipularea psihologică şi hărţuirea online.
– Încurajarea iniţiativelor de autoreglementare în acest domeniu şi implicarea copiilor în crearea unui mediu online mai sigur.
– Crearea unei baze de cunoştinţe privind noile tendinţe în utilizarea tehnologiilor online şi consecinţele acestora asupra vieţii copiilor, prin reunirea la nivel european a cunoştinţelor tehnice, psihologice şi sociologice.

Bugetul de 55 milioane EUR alocat noului program pentru un internet mai sigur va fi distribuit după cum urmează:48% ar trebui să fie folosit pentru creşterea gradului de sensibilizare a publicului, 34% pentru lupta împotriva conţinutului ilegal şi pentru abordarea problemei comportamentelor dăunătoare din mediul online, 10% pentru promovarea unui mediu online mai sigur şi 8% pentru crearea unei baze de cunoştinţe.

Conform unui nou sondaj Eurobarometru, desfăşurat în toate statele membre ale UE, 75% dintre copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 17 ani folosesc deja internetul – o tendinţă în creştere.Conform celor declarat de jumătate dintre părinţii care nu utilizează internetul, copilul lor are acces online.

Cel puţin jumătate dintre părinţi au declarat că stau de vorbă cu copiii lor despre activităţile online ale acestora.În plus, ei iau măsuri de precauţie cum ar fi faptul că nu permit copiilor lor să divulge informaţii personale online (92%) sau să comunice cu oameni pe care nu îi cunosc (83%).

59% dintre părinţi au declarat că utilizează softuri de filtrare sau de monitorizare.Părinţii care nu utilizează instrumente de filtrare spun că au încredere în copiii lor (64%) sau că nu ştiu cum să le acceseze sau să le utilizeze (14%).Studiul SIP Bench privind instrumentele de filtrare, publicat recent de Comisie, arată că, în ansamblu, aceste instrumente s-au îmbunătăţit în ultimii trei ani şi au devenit mai uşor de instalat.

Pagini Utile

* Sondaj Eurobarometru „Către o utilizare mai sigură a internetului de către copii în UE – perspectiva părinţilor”

Rezultatele sondajului pot fi descărcate de aici pdf – 144 KB [144 KB].

Raportul complet poate fi consultat aici.

* Noul program pentru un internet mai sigur 2009-2013

Pagina de Internet a programului: //ec.europa.eu/information_society/activities/sip/programme/index_en.htm

Informaţii suplimentare disponibile: IP/08/310, MEMO/08/322, IP/08/1571

* Programul pentru un internet mai sigur 2005-2008

Informaţii despre programul anterior sunt disponibile aici: IP/06/1512 şi IP/08/207 şi pe pagina de Internet dedicată societăţii informaţionale.
* Informaţii privind reţelele sociale

//europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=MEMO/08/587&format=HTML&aged=0&language= EN&guiLanguage=en

Bucuresti, 09.12.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *