free download 78 travel guides written by experts

TVR relanseaza invitatia la dezbatere adresata candidatilor la alegerile prezidentiale

Preşedintele-Director General al TVR, Stelian Tănase, a relansat invitaţia adresată celor doi candidaţi la Preşedinţia României de a participa la o dezbatere electorală organizată de Televiziunea Română, înaintea turului al doilea al alegerilor prezidenţiale, din 16 noiembrie.

TVR a transmis celor doi candidaţi, Victor Ponta şi Klaus Iohannis, o nouă invitaţie la o întâlnire pentru a discuta propunerea.

Găsiţi ataşate invitaţiile către cei doi candidaţi şi declaraţia Preşedintelui-Director General al TVR, Stelian Tănase, din cadrul Telejurnalului TVR de duminică, 9 noiembrie.

Declarația domnului Stelian Tănase, Președinte-Director General al TVR, la Telejurnal duminică, 9 noiembrie, ora 20.00

La începutul mandatului meu, în urmă cu un an, mi-am propus să nu apar la televiziunea publică, nici la alte televiziuni ca moderator sau invitat. Dar situația în care se află țara noastră în ultimele zile mă obligă să ies din rezerva pe care mi-am impus-o. Ne găsim în fața celor mai importante alegeri din ultimii zece ani. Mă adresez dvs. nu numai în calitate de conducător al SRTv, dar și de persoană publică implicată în toate marile bătălii ale ultimilor 25 de ani date pentru propăşirea ţării noastre.

Stimați telespectatori,

În urmă cu câteva zile, mai precis luni, 3 noiembrie, am adresat personal o scrisoare prin care am invitat cei doi candidați – domnii Victor Ponta şi Klaus Iohannis – să participe la o dezbatere sau mai multe, organizate de SRTv. Argumentele au fost acestea: 1) neutralitatea dovedită a TVR în această campanie electorală; 2) TVR este singura televiziune care acoperă întreg teritoriul național şi ajunge în bune condiţiuni la comunităţile româneşti din străinătate; 3) capacitatea tehnică și organizatorică a SRTv. Putem asigura cele mai bune condiţii editoriale şi tehnice prin oameni de valoare profesională şi echipamente de înalt nivel. Am invitat cu acel prilej cele două a staffuri de campanie să aleagă locul de desfăşurare al dezbaterilor (în studiourile TVR, la Palatul Parlamentului, la o Universitate sau oriunde consideră ele că există condiții bune pentru o dezbatere). De asemenea, am cerut staff-urilor de campanie, şi le cer şi acum, să propună formatul, subiectele, regulile de joc, ora de desfăşurare, durata şi numele moderatorului (eventual al jurnaliştilor agreaţi).

A trecut o săptămână de la scrisoarea mea şi situaţia în loc să se clarifice s-a complicat. Mai multe propuneri venite din diferite zone au fost respinse de cei în cauză. Astfel că speranţele de a avea totuşi dezbaterile dorite de opinia publică s-au îndepărtat. Intrăm mâine (azi, n.a.) în ultima săptămână de campanie electorală şi este posibil chiar probabil să nu se desfăşoare nicio dezbatere televizată în direct între cei doi candidaţi. Dacă se va întâmpla aşa, s-ar produce un deficit de democraţie major şi s-ar da un exemplu rău tuturor. Opinia publică are dreptul la măcar o dezbatere televizată în direct, dacă nu la mai multe, în care cei doi candidaţi – domnii Victor Ponta şi Klaus Iohannis – să se întâlnească faţă-n faţă. Dorim să aflăm astfel ce-şi propun să facă cu România în următorii ani.

Suntem obligaţi prin misiunea noastră aşa cum e descrisă de lege, ca singura televiziune publică, şi suntem îndreptăţiţi să organizăm aceste dezbateri în beneficiul publicului. În Europa există practica prin care televiziunea publică este aceea care organizează dezbaterile din timpul campaniilor electorale. Fac apel în ultimul ceas la cele două forţe politice aflate în competiție, la staffurile lor de campanie şi la candidaţi să accepte oferta SRTv. Este o încercare de a salva situaţia. Este de asemenea o propunere onestă de compromis, credem, acceptabilă pentru cei doi candidaţi.

Vă asigur de echidistanţa, neutralitatea şi profesionalismul nostru. În spiritul democraţiei, vă rog să înţelegeţi că spaţiul public are nevoie de aceste dezbateri lămuritoare. Numai aşa electoratul va putea alege în cunoştinţă de cauză la 16 noiembrie pe cel mai bun în funcţia preşedinte al României. Fac un apel la raţiune. Măcar acum, în al 12-lea ceas, vă cer să ajungeți la o înţelegere şi să acceptaţi propunerea aceasta. Aştept încrezător un răspuns pozitiv din partea celor doi candidaţi. Propun celor două staff-uri de campanie o întâlnire la TVR în cursul zilei de mâine, luni, ora 14.00, pentru a perfecta acordul care să ducă la organizarea acestei mult dorite dezbateri între domnii Victor Ponta şi Klaus Iohannis.

Bucuresti, 10.11.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *