free download 78 travel guides written by experts

TVR difuzează în premieră imagini de la un mare eveniment istoric din 1978

În emisiunea „Portret de secol” – joi, de la ora 20.00, la TVR 2 şi TVR HD

Joi, 17 noiembrie, de la ora 20.00, Cătălin Ştefănescu vă invită la o nouă ediţie a programului “Portret de secol” în care veţi face o incursiune de-a lungul anilor 1976, 1977 şi 1978.

Periplul prin istoria acestei perioade va aduce informaţii şi imagini legate de evenimente majore ale omenirii, relatate şi comentate de invitaţii ediţiei: Cristian Diaconescu, Teodor Baconschi, Liviu Tofan şi Iulian Fota.

Astfel, de la fostul ministru al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, aflăm care au fost cauzele care au dus la izbucnirea Războiului civil din Liban, iar Teodor Baconschi va face un portret al lui Karol Wojtila, devenit la 16 octombrie 1978, Papa Ioan Paul al II-lea. Pentru prima dată, la TVR vor fi difuzate imaginile de la acel eveniment istoric. Totodată, discuţia se va opri şi asupra momentului în care Papa Ioan Paul al II-lea este împuşcat şi rănit de un militant ultranaţionalist turc.

Iulian Fota prezintă momentul alegerii demoocratului Jimmy Carter ca preşedinte SUA, primul candidat din Sud care va ocupa această funcţie iar Liviu Tofan, cu ajutorul  documentelor CNSAS, face o analiză a conjuncturii în care, la postul de radio Europa Liberă, a fost  citită  scrisoarea deschisă , prin care Paul Goma se solidariza cu Charta ‘77.

„Un portret de secol” este un periplu care ne aduce imagini descoperite în Arhiva Televiziunii Române, de la evenimente politice, sociale, mondene –  care nu se puteau difuza în perioada comunistă. Numeroase ştiri externe sosite de la marile agenţii de presă, relatări despre evenimente de importanţă mondială care, la noi n-au reuşit să ajungă pe post. Sunt fapte care ne-au influenţat şi ne mai influenţează şi astăzi. Sunt evenimente pe care le catalogăm, uneori, fără mare interes – şi despre care spunem că dacă au trecut, ele ţin deja de istorie. Numai că, aceste istorii contează! – explică producătoarele acestui ciclu, Ioana Mureşan şi Ruxandra Ţuchel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *