metalshow

TVR 1 porneste „In cautarea vinului pierdut”

Duminică, 14 octombrie, de la ora 12.30   

TVR 1 difuzează începând de duminica aceasta un ciclu documentar despre evoluţia vinurilor româneşti, produs Cosmin Zidurean. „În căutarea vinului pierdut” este o serie de 12 documentare, câte două pentru fiecare regiune viticolă importantă din ţară. Filmul este o călătorie iniţiatică, dar are şi rol de cercetare în acelaşi timp. Filmările pentru seria documentară s-au întins pe durata unui an întreg, toate cele patru anotimpuri având aceeaşi importanţă pentru vie.

„Eforturile au fost deosebite, am parcurs toată ţara cu o echipă de nouă oameni, cu un camion de lumină şi un ţambal cât un pian pe care l-am urcat chiar şi la Sarmisegetuza Regia. Consumul de timp şi de efort a fost uriaş: pentru a trage două cadre într-o cramă iluminată cum trebuie a fost necesar uneori să muncim o zi întreagă. Şi am filmat peste 50 de crame” povesteşte Cosmin Zidurean.
Având în vedere că singurul judeţ fără vii din ţară este Suceava, echipa a filmat practic peste tot, de la Hârlău la Măcin şi Limanu, de la Huşi la Vânju Mare, de la Dealu Mare la Recaş şi Beltiug.

Oamenii cu care s-au întâlnit Cosmin Zidurean şi colegii săi sunt speciali, fiindcă vinarii sunt în egală măsură oameni de ştiinţă şi poeţi. Şi asta indiferent dacă vorbim despre academicianul Valeriu D. Cotea, profesorul Viorel Stoian sau mai tinerii Nicu Itu sau Veronica Gheorghiu.

La fel de interesanţi sunt expaţii care s-au îndrăgostit de vinul românesc: englezul Philip Cox, belgianul Henri van De Maele, baronul austriac Jacob Kripp, australianul Steven Bennett şi atâţia alţii.

Prin locurile pe care ni le prezintă, dar şi prin discuţiile purtate cu vinarii şi cu cei implicaţi în industria vinului, documentarul încearcă să prezintă o situaţie completă a vinurilor româneşti. Socotite odinioară printre cele mai bune ale lumii, ele au o imagine mai degrabă proastă azi. „Ce vinuri au fost acelea şi ce vinuri avem astăzi?” „Au rămas vinarii noştri în urma competitorilor?˝, sunt câteva dintre întrebările cărora documentarul încearcă să le răspundă.

Bucuresti, 12.10.2007

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *