Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

„TURNEUL International Stradivarius- Enescu Experience”

Violonistul Alexandru Tomescu și pianistul Eduard Kunz se pregătesc să plece în Turneul International Stradivarius -ENESCU EXPERIENCE- 2015!

In perioada 3 mai – 15 iunie 2015, călătoria muzical – culturală îi va purta pe cei doi artiști în 15 centre culturale din Romania, Republica Moldova și Franța, unde vor sustine concerte, dar și o serie de conferințe și întâlniri cu tinerii din licee si Universitati.

Turneul Internațional Stradivarius, aflat la a opta ediţie, este dedicat memoriei marelui muzician român George Enescu, la 60 ani de la moartea artistului.

În cadrul turneului, care va începe în 3 mai la Sinaia, loc foarte drag lui Enescu, violonistul Alexandru Tomescu va interpreta pe vioara Stradivarius Elder –Voicu, alături de pianistul rus Eduard Kunz, in premiera nationala, integrala operelor lui George Enescu pentru vioară și pian.

Într-o continuă căutare a perfecțiunii, care l-a dus în ultimii ani în zona spectacolelor sincretice, combinând muzica cu proiecții video sau teatru non-verbal, violonistul Alexandru Tomescu ajunge acum la o forma esențializată a muzicii.

Alexandru Tomescu a declarat: “Am așteptat de mulți ani momentul în care să pot oferi publicului pe care-l iubesc atât de mult o integrală cu un program 100% românesc. Alegerile mele din turneele precedente – integralele Paganini, Ysaye, Bach sau Prokofiev – au fost pași necesari pentru a construi interesul si deschiderea publicului pentru unul dintre cei mai mari compozitori ai sec XX – George Enescu. Limbajul său muzical este unic. Mai mult decât oriunde altundeva în lume, sunt sigur că muzica sa va face să vibreze la unison sufletele oamenilor. Fiindcă George Enescu a fost și va fi mereu român.

Dedicarea turneului Stradivarius de anul acesta strângerii de fonduri pentru restaurarea casei Enescu de la Mihăileni si edificării acolo a unui Centru Cultural Internațional este o premieră – pentru prima dată cauza sociala căreia îi este dedicată turneul are legătură directă cu muzica. Împreună cu Fundația Pro Patrimonio și cu sprijinul tuturor partenerilor care se vor alătura acestei cauze ne-am propus să oferim publicului nu doar o altă casă memorială, un alt muzeu, ci un obiect viu, care să aducă un plus de valoare pentru viața comunității – un centru cultural care să contribuie în mod activ la educarea tinerei generații, să descopere noile talente ale țării și să păstreze mereu vie amintirea lui George Enescu. “

Pianistul Eduard Kunz a declarat: Este al doilea turneu Stradivarius in care cant impreuna cu bunul meu prieten, violonistul Alexandru Tomescu. Acest program integral Enescu este fara indoiala una dintre cele mai mari provocari muzicale ale mele de pana acum. Dincolo de dificultatea tehnica a partiturilor insa, am descoperit o muzica coplesitoare, plina de energie si de substanta, ce merge direct la suflet. Abia astept sa pot impartasi ascultatorilor tot ceea ce am descoperit impreuna cu Alexandru in muzica lui Enescu!”

Sunetul muzicii enesciene se va auzi, începând cu 3 mai, în orașe ca Sinaia – Casino, 6 mai – Bacău-Filarmonica “Mihail Jora”, 7 mai – Galați – “Teatrul Nae Leonard”, 8 mai – Onești – Biblioteca Municipală “Radu Rosetti”, 10 mai – Iași “Biblioteca Centrală-Universitara” , 12 mai – Chișinău “Sala cu Orgă”, 13 mai-CASA ENESCU-Mihăileni Botoșani, 15 mai – Satu Mare “Filarmonica Dinu Lipatti”, 18 mai-Târgu-Mureș- Filarmonica de stat, 19 mai-Bistrița “Societatea de concerte/Sinagoga”, 23 mai- Cluj –PIATA PUBLICĂ, 24 mai-Alba-Iulia “ Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail din Cetatea Alba Carolina”, 26 mai-București “Sala Radio”, 28 mai- Craiova “Filarmonica de Stat Oltenia”, 29 mai- Brasov “Filarmonica de Stat Brasov”, 30 Baia –Mare- Catedrala Catolică.

În acest an, Turneul Internațional Stradivarius – “ENESCU EXPERIENCE” este dedicat unei cauze sociale și de interes public – RESTAURAREA Casei Enescu de la Mihăileni- Botoșani și transformarea într-un centru cultural și muzical internațional.

Casa din Mihăileni a aparținut bunicilor dupa mama ai lui George Enescu, preotului Ioan Cosmovici si soției sale, Zenovia. Acolo, s-a născut, în 1839, mama compozitorului, Maria Cosmovici, devenită mai târziu Maria Enescu. Tot acolo, Maria Enescu a și murit, în martie 1909.

“Ne propunem colectarea de fonduri în cadrul Turneului pentru a ajuta la reconstrucția casei ENESCU și a construi un centru de artă care să poată fi folosit în crearea de evenimente culturale și educaționale internaționale-“ – spune Alexandru Tomescu, unul intre Ambasadorii acestei cauze.

Proiectul se desfășoară în parteneriat cu TELEVIZIUNEA ROMÂNĂ, RADIO ROMÂNIA- CO-PRODUCĂTORI, INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN, ORDINUL ARHITECȚILOR ȘI FUNDAȚIA PRO PATRIMONIO- PARTENERI OFICIALI. La acest proiect participa si studențiI voluntari din cadrul Institutului de Arhitectură.

Fondurile colectate vor fi alocate integral pentru Restaurarea vechii case a lui George Enescu din Mihaileni/Botoșani. Donații, care se vor putea face atat in urnele de la salile de concerte, cat si în contul deschis de Fundatia PRO PATRIMONIO pentru sprijinirea acestei cauze
– CONT IBAN – RO76 BPOS 7320 2802 395R ON01.

Totodată, sunt necesare și donații în materiale de construcții și alte materiale necesare consolidării și construcției Centrului Internațional de Cultură.

Alexandru Tomescu este artistul care a creat o revoluție în muzica clasică românească, dovedind că poate îmblânzi orice formă de muzică. A câștigat cele mai mari competiții muzicale ale lumii: de la Concursul „Paganini”sau „Marguerite Long-Jacques Thibaud”,la Concursul Internaţional de vioară „George Enescu”.

Alexandru TOMESCU a câștigat în 2013, pentru a doua oară, în urma unui concurs național organizat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, dreptul de a cânta pentru următorii 5 ani pe vioara STRADIVARIUS Elder Voicu.Vioara Stradivarius Elder, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerată a fi una dintre cele mai frumoase și bine conservate VIORI STRADIVARIUS din lume.

Cu o carieră fantastică în Europa și în lume, succese în săli precum Théâtre des Champs Elysées-Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre- Tokio, Alexandru Tomescu a ales România, propunând publicului, an de an, în concerte live, fără pauză și fără partitură – cele mai ample și dificile integrale pentru vioară solo – Paganini, Ysaÿe, Bach .

Eduard Kunz – PIANIST inclus de prestigioasa publicaţie BBC Music Magazine în topul celor mai buni 10 pianişti ai viitorului.

A studiat la Școala Gnessin pentru copii supradotați din Moscova și mai apoi la celebrul Conservator Național de Muzică „P. I. Ceaikovski” de la Moscova.

Eduard Kunz a obținut diploma de masterat cu distincție și medalie de aur pentru performanțele sale, la Royal Northern College of Music din Anglia. A obţinut nu mai puţin de 13 Premii I la importante competiții internaționale. Legătura sa specială cu România a început prin câştigarea Premiului I la Concursul Internaţional „George Enescu”, în 2007.

Concertează regulat cu orchestre valoroase ale Europei şi ale lumii: BBC Symphony Orchestra, Royal Liverpool Philharmonic, Orchestra Philharmonia, Orchestra Naţională Rusă etc.

Turneul Internațional Stradivarius – ENESCU EXPERIENCE – 2015 este posibil cu sprijinul:
YAMAHA- PARTENER OFICIAL, oferind pianul YAMAHA pentru susținerea concertelor.
BRD Groupe Societe Generale- SUSȚINĂTORUL OFICIAL AL TURNEULUI
AdGrage, Lukoil – SPONSORI PRINCIPALI
MERCEDES-BENZ – MAȘINA OFICIALĂ a Turneului
Țuca, Zbârcea și Asociații, CEZ România, Angelli, GeneralMed, Securitas, Zenonni- PARTENERI
Partenerii Media: Adevărul, Dilema Veche, Rfi, Hotnews.ro, Observatorul Cultural, Avantaje, VisionMedia, Media Image
Un proiect susținut de: Aeroportul Internațional București, CFR Călători, CFR SA, Metrorex.
Organizatori: Fundația „REMEMBER ENESCU” și Asociația BrandYOU –UP
Co-producatori: TELEVIZIUNEA ROM ANA si RADIO ROMANIA

Bucuresti, 30.04.2015
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *