metalshow

Tripsta: Romanii aleg Tarom, Wizzair si Aegean pentru calatoriile din 2014-2015

Care este politica liniilor aeriene privind bagajele gratuite ale călătorilor?

Atunci când au călătorit către destinațiile lor de vacanță în 2014 și 2015, românii au ales să se deplaseze mai ales cu Tarom, Wizzair, Aegean Airlines, Turkish Airlines și Air Berlin, după cum arată datele Tripsta1. În condițiile în care regimul bagajelor este reglementat de fiecare linie aeriană, respectând standarde oficiale, unele companii le oferă condiții speciale călătorilor care sunt membri ai programelor de tip ”frequent flyer” sau celor care călătoresc într-o categorie superioară de transport.

Liniile aeriene folosite cel mai mult de către români au politici diferite referitoare la bagaje, iar călătorii trebuie să verifice care sunt acestea înainte de a-și face bagajele și a pleca la aeroport. Majoritatea liniilor aeriene din top 5 al celor alese de către români (potrivit datelor Tripsta menționate) include un bagaj gratuit cu greutatea de 20-23 kg pentru clasa economic (cu excepția Wizzair, care percepe taxă), însă condițiile variază atunci când e vora de pasagerii care folosesc clasa Business sau programe de loializare.

În aceste condiții, Tarom permite până la 3 bagaje cu greutatea de 23 de kg fiecare pentru călătorii Business și încă un bagaj suplimentare pentru călătorii care, indiferent de clasa de transport, sunt membri ai programelor sale de loializare, în timp ce Turkish Airlines permite călătorilor Business un bagaj gratuit de până la 30 de kg, în timp ce clasa Economy beneficiază de un bagaj gratuit de 20 de kg.

Atunci când călătorii se deplasează împreună cu copii mici care nu ocupă un loc separate, Air Berlin, Turkish Airlines, Tarom și Aegean le permit acestora un bagaj gratuit de mici dimensiuni și un cărucior.

Tarom – linia aeriană preferată de români pentru deplasări

Pentru călătoriile anului curent, românii preferă Tarom înaintea altor linii aeriene, cu o treime dintre ei (31%) alegând zborurile acestui operator pentru a ajunge la destinație. În 2015, a doua linie aeriană în topul preferințelor călătorilor români este Wizzair (11%), urmată de Blue Air (7%), Ryanair și Air Berlin (5%). Românii se mai deplasează cu Turkish Airline și Aegean Airline, și par să fie mai puțin interesați de zborurile altor companii.

Tarom a dominat topul liniilor aeriene preferate de călătorii români (21%) și în 2014, pe locurile următoare aflându-se Aegean (7%), Turkish Airline (6%) și Air Berlin (5%). Topul 5 din 2014 era încheiat de KLM (5%).

Față de 2014, linii aeriene precum Wizzair (pe locul 10 în 2014), Ryanair (locul 19 anul trecut) și Blue Air (locul 21 în 2014) au urcat în topul 5 al liniilor aeriene preferate de călătorii români în 2015; pe de altă parte, KLM a înregistrat un declin și a ajuns pe locul 18 în top, deși era pe poziția a cincea anul anterior.

Bărbații români – mai mult de jumătate dintre călătorii zborurilor operate de top 5 linii aeriene

Deși atât românii cât și româncele folosesc avionul pentru deplasările lor, există șanse mai mari ca bărbații să aleagă o cursă aeriană pentru a ajunge la destinație.

În cadrul top 5 linii aeriene, bărbații reprezintă aproape două treimi dintre pasagerii zborurilor operate de Air Berlin (61%) și Wizzair (60%) și ocupă peste jumătate dintre locurile zorurilor operate de Turkish Airlines (58%), Tarom (57%) și Aegean Airlines (56%).

Turkish Airlines și Tarom – cele mai multe rezervări făcute de pe mobil

Deși computerele de tip desktop continuă să domine în ceea ce privește rezervările de bilete, rezervările de pe dispozitive mobile continuă să evolueze.

Atunci când este vorba de rezervări mobile (prin intermediul versiunii mobile a paginii de internet sau a aplicației iOS), liniile aeriene cu cele mai multe rezervări sunt Turkish Airlines (23% din totalul rezervărilor sunt făcute de pe mobile) și Tarom (16%), urmate de Wizzair (15%), Aegean Airlines (12%) și Air Berlin (11%).

Când vine vorba de bagaje, fiecare linie aeriană are propriile condiții

Cum variază politica privind gratuitatea bagajelor în funcție de linia aeriană? În majorittaea cazurilor, acesta depinde de clasa de călătorie, tipul de zbor și alte criterii:

Tarom

În cazul Tarom, cantitatea de bagaje gratuite depinde de:
· Tipul de cursă – 3×23 kg pentru clasa Business și 1x23kg pentru Economy
· Apartenența la programe de tip SkyTeam Frequent Flyer – pentru membrii Elite și Elite Plus, se permite un extra bagaj cu greutatea de 23kg atât la clasa Business, cât și la Economy
· Pentru pasagerii care plătesc prețuri speciale –cum sunt marinarii (3x23kg la Business și 2x23kg la Economy)
· Copiii care nu ocupă un loc – la Business și Economy (Un bagaj de 10kg cu dimensiuni de 115 cm și un cărucior pliabil)

Cu toate acestea, taxe suplimentare pentru bagaje se aplică în funcție de zone și de dimensiunile / greutatea bagajelor. Detalii complete referitoare la politica Tarom pentru bagaje sunt disponibile pe website-ul companiei.

Wizz Air

Wizz Air, linie aeriană folosită frecvent de români, nu oferă posibilitatea de a avea bagaje gratuite în timpul călătoriei, iar taxele pentru bagaje sunt calculate pe baza datei călătoriei (sezon, extra-sezon), a canalului de achiziție a biletului wizzair.com, aplicație mobile, call center, aeroport) și a greutății bagajului la checked-in. Deși nu permite bagaje gratuite, pasagerilor li se permite să se îmbarce având asupra lor un bagaj de mână de mici dimensiuni, care poate fi depozitat sub scaunul aflat în fața lo. Informații detaliate sunt disponibile pe website-ul liniei aeriene.

Air Berlin

Air Berlin permite bagaje gratuite în funcție de oferta de bilete, se permite un bagaj gratuit cu greutatea de 23kg și copiii de până la 11 ani au dreptul la un bagaj gratuit cu greutatea de până la 23 de kg. Această linie aeriană permite și transportul gratuit al dispozitivelor pentru copii precum hamurile sau scaunele de mașină pentru copii. Mai multe informații sunt disponibile aici.

Turkish Airlines

Linia aeriană le permite călătorilor să se îmbarce cu bagaje gratuite la zborurile interne și externe, în clasa Business (30kg atât pentru domestic, cât și pentru international), Economy (20 kg pentru ambele tipuri de zboruri) și Promotional (15kg pentru zboruri domestice și 20kg pentru cele internaționale). Mai mult, copii au dreptul la 1 bagaj gratuit cu greutatea de până la 10 kg și la un cărucior pliabil. Călătorii pot avea maxim 2 bagaje de 32kg fiecare la clasa Business și 2 x23Kg la Comfort și Economy. Atunci când e vorba de bagajul de cabină, compania le permite călătorilor accesul la bord cu 2 bagaje de 8kg fiecare la clasa Business și un bagaj cu aceeași greutate la clasele Comfort și Economy. Mai multe informații despre politica de bagaje a liniei aeriene sunt disponibile aici.

Aegean Airlines

Numărul de bagaje, taxele și dimensiunile premise variază în funcție de tiul de zbor, tip de ofertă (GoLight, Flex & Business) și clasă (Economy sau Business). Aegean nu permite bagaje gratuite pentru zborurile GoLight, acceptă un bagaj gratuit de 23kg la Economy Flex și 2 bagaje de 32 kg fiecare la Business.

Atunci când este vorba de copii, acestora li se permite o geantă de mână cu cele necesare călătoriei și un cărucior pliabil la GoLight și un bagaj de mână, unul cu greutatea de 23kg și un cărucior pliabil la clasele Flex și Business. Informații suplimentare sunt disponibile pe site-ul Aegean.

1 Datele Tripsta se referă la liniile aeriene pentru zborurile cărora românii au făcut cele mai multe rezervări în 2014 și în primele nouă luni ale anului curent.

Bucuresti, 06.10.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *