free download 78 travel guides written by experts

Trei prejudecati pe care piata jocurilor de noroc ar vrea sa le schimbe in 2015

Când auzi sau citești ceva despre piața jocurilor de noroc din România, nu te aștepți deloc să găsești o știre pozitivă, chiar dacă mulți recunosc faptul că nu prea știu multe despre acest domeniu de activitate. Te gândești mai degrabă la o piață bogată și oarecum fascinantă pe care ți-ar plăcea să o descoperi, dar crezi că nu vei reuși.

Companiile din acest domeniu știu foarte bine că sunt deseori privite ca făcând parte dintr-un univers gri, inspirat din filmele cu mafioți, așa că și-au propus să schimbe această imagine falsă.

Am luat trei dintre cele mai des întâlnite prejudecăți despre lumea gamblingului și l-am rugat pe domnul Dan Ghiță*, președintele ROMBET – Asociația Organizatorilor de Jocuri de Noroc, să ne spună cum ar vrea să schimbe percepția acestora în noul an.

1. Companiile din gambling câștigă o groază de bani și nu plătesc niciun fel de taxă din acest câștig – "Cred că aceasta va fi prejudecata cu care ne vom lupta cel mai mult, dar nu ne vom da bătuți. Asociația noastră a comandat spre sfârșitul lui 2014 un studiu comparativ la nivel european, din care a reieșit că în România domeniul gamblingului reprezinta una dintre cele mai fiscalizate activități economice, cu un nivel de taxare printre cele mai ridicate din Europa. Pe lângă taxele şi impozitele datorate de toţi operatorii economici, organizatorii de jocuri de noroc plătesc suplimentar şi anticipat şi taxe de licenţă şi autorizații de exploatare. Mai mult, trebuie să precizăm faptul că industria jocurilor de noroc reprezintă peste 0,7% din PIB şi generează locuri de muncă pentru aproape 40.000 de slariați. Nu putem trece cu vederea peste aceste realități, doar pentru că ne este mai la îndemână să ne folosim de această prejudecată", explică domnul Dan Ghiță.

2. Jocurile de noroc prezintă un adevărat pericol social, iar organizatorii de astfel de jocuri nu fac nimic pentru schimbarea acestei situații – "Nimic mai fals! Conform unui studiu al GfK România, majoritatea celor care participă la jocurile de noroc o fac pentru distracție, socializare și entertainment. Este însă adevărat că există persoane vulnerabile sau cu probleme de joc, dar organizatorii de jocuri sunt preocupați în permanență de prevenirea și combaterea acestor cazuri. În prezent, autoritățile și reprezentanții organizatorilor de jocuri de noroc se află în discuții pentru realizarea unui program național, care se va adresa acestor categorii de persoane. Poliția Română va demara chiar o campanie la nivel național de prevenire a participării minorilor la jocurile de noroc. ROMBET va susține fără rezerve aceste proiecte, vom face tot ce ne stă în putere să le mediatizăm și să le implementăm cât mai bine", spune președintele ROMBET.

3. Industria gamblingului nu ajută niciun alt domeniu, se îmbogățește și atât, n-a auzit niciodată sau nu-i pasă de problemele sociale – "Lumea gamblingului n-a rămas niciodată indiferentă la problemele sau cazurile sociale, iar dacă nu a trâmbițat implicarea, nu înseamnă că ea nu a existat. Desigur, alte țări europene au legi clare care cer ca un anumit procent din veniturile companiilor din industria jocurilor de noroc să fie virat pentru astfel de cazuri. Se poartă discuții și la noi pe această temă. Dincolo de obligația unei legi, susținem povești și oameni care merită – ne gândim, de pildă, la burse pentru studenți talentați, iar de făcut, am făcut deja numeroase donații pentru copii în nevoie. Ne pasă și punem umărul, deși avem lipită de frunte o etichetă nedreaptă", încheie Dan Ghiță.

* Dan Alexandru Ghiță, fost director al Loteriei Române, este președintele Asociației organizatorilor de jocuri de noroc ROMBET, asociație care promovează o industrie a gamblingului unită și transparentă.

Bucuresti, 30.12.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *