free download 78 travel guides written by experts

Tranzactionarea indicilor CFD; ce este in tendinte acum?

de Emmanouil Lemonakis, Head of Central Eastern Europe Region, Saxo Bank

Tranzacționarea acțiunilor CFD este unul dintre noile instrumente cu creșterea cea mai rapidă.

Mulți traderi văd acum avantaje în a putea adopta o poziție în piață și de a tranzacționa mișcările de preț pe piața live fără a fi nevoiți să dețină acțiunile de fond. Însă cu peste 20 de indici de acțiuni disponibili pentru tranzacționare, investitorii au atâtea opțiuni, încât e dificil să aleagă.

Analizăm mai jos care indici de la bursă sunt în tendințe acum.

Indicele german DAX

DAX (DAX.I) este de departe cel mai popular indice CFD pentru traderii de zi și este renumit pentru că este unul dintre cei mai influenți indici de pe piață. Indicele este format din cele mai mari 30 de companii nemțești ce tranzacționează la Bursa din Frankfurt printre care se numără BMW, Siemens și Adidas. Deoarece Germania este cea mai mare economie individuală din Europa, traderii de zi văd indicele DAX ca fiind pulsul pieței europene, furnizând un mix perfect între lichiditate și volatilitate.

Având în vedere că piețele europene se deschid înaintea celor din SUA, performanța lui DAX este, de asemenea, folosită de traderi pentru a estima tendințele. De cele mai multe ori, indicele S&P500 urmează aceeași tendință ca DAX, deci dacă DAX are o tendință în creștere în tranzacțiile europene, atunci este destul de probabil că și S&P500 va fi în creștere atunci când piața americană se va deschide. În cazul în care S&P nu urmează tendințele DAX, acest lucru reprezintă, de obicei, un semn că tendința se schimbă.

DAX și alți indici europeni sunt în general foarte receptivi la datele economice și, ca urmare, au trecut printr-o perioadă de mare volatilitate în momentele cheie ale crizei economice din Grecia. Totuși, având în vedere că sectorul privat este foarte puțin expus datoriei grecești, DAX rămâne un indice important de urmărit. Având în vedere că DAX a avut parte de presiuni în timpul recentei crize economice din Grecia, acum se tranzacționează la aproximativ 11,500. Previziunea pentru DAX este de a ajunge la 13,000 înainte de finalul anului.

Euro Stoxx 50

Pentru investitorii pe termen mediu, cel mai popular indice din acest moment ar fi indicele Euro Stoxx 50 (STOXX50E.I). Indicele Euro Stoxx 50 urmărește performanța a 50 de burse din 12 țări europene, oferind investitorilor o mare expunere la companiile blue-chip europene de top. Luând în considerare că indicele acoperă burse din Austria, Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia și Spania, Euro Stoxx a devenit din ce în ce mai popular, pe măsură ce investitorii speră să beneficieze de o parte din creșterea așteptată în Europa datorită programului BCE de achiziționare de obligațiuni.

Companiile reprezentate de acest indice sunt unele dintre cele mai mari, cu unele dintre cele mai lichide acțiuni din Europa, iar indicele este renumit pentru că acționează ca un barometru pentru sănătatea generală a economiei europene. Doar companiile care au terminat procesul de tranziție la moneda euro pot fi membre ale indicelui Euro Stoxx 50, iar câteva dintre cele mai importante branduri din lume sunt reprezentate în acest indice, printre care Airbus Group, Deutsche Bank, L’Oreal și Unilever.

Euro Stoxx 50 a fost, inițial, lovit puternic de anunțul referendumului surpriză din Grecia, scăzând inițial cu 3,7%, dar a recuperat la aproximativ 3,650, până la finalul anului previziunea fiind de 4,000.

S&P500

S&P500 este unul dintre cei mai cunoscuți indici, format dintr-un grup de 500 de companii mari listate la NYSE sau NASDAQ. Acest indice este considerat reprezentativ pentru performanța generală a bursei americane și, în consecință, pentru sănătatea economiei SUA. De obicei, dacă S&P500 are o tendință în creștere, acest lucru se corelează cu o îmbunătățire în economia Statelor Unite.

Deși S&P500 este mereu o alegere populară de investiții, nu este considerat prea “hot” în acest moment, cât mai degrabă este văzut ca un adăpost temporar sigur câtă vreme există volatilitate pe piețele europene. Luând în considerare că programul de relaxare cantitativă din SUA a luat sfârșit și toți ochii sunt pe Europa și criza economică din Grecia, performanța lui S&P500 a fost mai puțin volatilă și mai ușor de prezis, recent, decât anumiți indici europeni, ceea ce-l face un asset important de luat în considerare pentru portofoliul oricărui investitor.

Tranzacționat recent la aproape 2,110, traderii ce caută diversitatea pot lua în considerare adăugarea indicelui S&P500 la portofoliu, mai ales în această perioadă de volatilitate crescută a pieței.

Bucuresti, 28.07.2015
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *