metalshow

Tranzacțiile cu produse la mâna a doua au redus emisiile de carbon din România cu peste 1 milion de tone în perioada martie 2016 – aprilie 2017

Impactul este echivalent cu cel pe care l-ar avea 32 de milioane de copaci în 10 ani

Timp de un an, românii care au folosit site-ul de anunțuri OLX pentru a vinde și a cumpăra bunuri la mâna a doua au avut un impact direct asupra mediului înconjurător și au contribut la reducerea emisiilor de carbon cu 1.243.960 tone CO2, potrivit unui calcul efectuat de Carbon Expert si Allcot Group pentru OLX România.

Calculul a fost realizat pe baza numărului de produse declarate vândute de către utilizatorii OLX la dezactivarea anunțurilor din ultimul an. Pentru studiu, au fost luate în considerare cele mai populare 28 dintre ofertele listate pe site-ul de anunțuri din categoriile „Auto”, „Electronice și Electrocasnice”, „Casă și Grădină”, „Sport – timp liber”, „Mama și copilul” și „Modă și frumusețe”.

olx-infografic-ziua-pamantului
Comercializarea autoturismelor la mâna a doua a avut cel mai mare impact asupra reducerii cantității de emisii de CO2 din ultimul an – cele peste 100.000 de mașini declarate vândute pe OLX au redus cu 1,1 milioane de tone emisiile de carbon.

Tranzacționarea a 409.557 de produse electronice și electrocasnice la mâna a doua a redus cantitatea de emisii de carbon din România cu 27.372 de tone, iar comercializarea celor peste 66.000 de produse din categoria „Casă și grădină” a dus la reducerea emisiilor de carbon din ultimul an cu 10.737 tone.

„Raportul pe care l-am realizat pentru OLX arată că emisiile de CO2 se diminuează semnificativ ca urmare a comerțului cu produse second-hand. Practic, cumpărând un produs la mâna a doua, prelungim viața acestui produs și reducem cantitatea de energie care ar fi consumată pentru producerea aceluiași produs nou. Așadar, folosirea produselor vândute pe OLX este unul dintre modurile prin care putem influența cantitatea de CO2 care creează efectul de seră și prin care, cu toții, putem contribui la protejarea mediului înconjurător. Pentru a traduce in termeni simpli ce înseamnă cantitatea de CO2 redusă prin intermediul tranzacțiilor de pe OLX, pot să vă dau un exemplu concludent. O centrală termoelectrică a unui oraș de 250.000 locuitori emite în jur de 1,2 milioane tone CO2, adică aproape aceeași cantitate de CO2 salvată prin tranzacțiile OLX”, explică Casiana Fometescu, consultant CO2 în cadrul Carbon Expert.

Potrivit Eurostat, emisiile de CO2 reprezintă 80% din totalul gazelor cu efect de seră generate la nivelul Uniunii Europene, care contribuie masiv la fenomenul de încălzire globală. Datele Institutului European de Statistică arată că, anul trecut, ţara noastră a fost responsabilă de 2,1% din totalul emisiilor de dioxid de carbon din Uniunea Europeană.


„Dincolo de motivele pragmatice pentru care alegem să vindem lucrurile pe care nu le mai folosim sau să cumpărăm bunuri folosite în prealabil de alte persoane, refolosirea obiectelor puse deja în circulație contribuie semnificativ la reducerea emisiilor de carbon. Alături de românii care aleg să vândă și să cumpere pe OLX, suntem astfel implicați într-o cauză  de interes global care influențează direct mediul înconjurător”, declară Cristina Gheorghițoiu, General Manager OLX Group România.

Eurostat: Germania, Marea Britanie și Italia, cea mai mare cantitate de emisii de carbon din UE. România, pe locul 12

Datele Institutului European de Statistică, Eurostat, arată că, anul trecut, România și alte zece state membre şi-au redus emisiile: Malta, Bulgaria, Portugalia, Marea Britanie, Luxemburg, Grecia, Italia, Estonia, Cehia şi Belgia. Cel mai mare procent al micşorării emisiilor a fost înregistrat în Malta, de 18,2%. Cu toate acestea, Malta este un stat mic şi este responsabilă de numai 0,04% din totalul emisiilor europene. În schimb, bulgarii au înregistrat a doua cea mai mare reducere a emisiilor de dioxid de carbon din UE, de 7%, lor urmându-le Portugalia, cu 5,7%, şi Marea Britanie, cu 4,8%.


În schimb, 17 state europene şi-au majorat emisiile de dioxid de carbon, cea mai mare creştere fiind înregistrată în Finlanda, de 8,5%, în Cipru, de 7%, şi în Slovenia şi Danemarca, de 5,8%, respectiv de 5,7%.

Cu toate acestea, cele mai mari proporţii în totalul emisiilor de dioxid de carbon din UE le au țări precum Germania, de 22,9%, Marea Britanie, de 11,7%, şi Italia, de 10,1%.

La nivelul întregii Uniuni Europene, emisiile de dioxid de carbon s-au redus anul trecut cu 0,4%, comparativ cu anul precedent. În momentul de față, UE este pe cale să-și depășească obiectivul stabilit pentru anul 2020, și anume de a-și reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 20% până în 2020 și cu 40% până în 2030 față de valorile înregistrate în 1990.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *