Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Transporturi: Republica Moldova pe calea integrarii treptate in piata comuna a serviciilor aeriene

din Europa

Republica Moldova și Uniunea Europeană au semnat, în cadrul Consiliului de cooperare UE – Moldova, un acord global în domeniul serviciilor aeriene, prin care Moldova va deveni un partener deplin al UE în sectorul aviației integrându-se treptat în piața comună europeană.

Siim Kallas, vicepreședinte al Comisiei Europene și responsabil cu mobilitatea și transporturile, a declarat: „Acordul încheiat astăzi este foarte important pentru consolidarea în continuare a relațiilor economice, comerciale și turistice, la nivel general, dintre Republica  Moldova și UE.El va deschide și va integra piețele fiecăreia dintre părți, va întări cooperarea și va oferi noi oportunități consumatorilor și companiilor aeriene.”

Republica Moldova și UE vor crea un „spațiu aerian comun” bazat pe reguli comune în domenii importante, precum siguranța și securitatea aviației. Republica Moldova își va alinia legislația la standardele europene și va implementa, de asemenea, normele UE în domeniul aviației care privesc protecția mediului înconjurător, protecția consumatorilor, managementul traficului aerian, reglementarea economică, concurența și aspectele sociale.

Transportul aerian este cel mai important mod de transport între Republica Moldova și majoritatea statelor membre ale UE, acesta cunoscând o creștere constantă în ultimii ani. Se preconizează că acordul va oferi mai multe posibilități de călătorie, mai multe legături directe și beneficii economice pentru ambele părți.

Ca urmare, toate companiile aeriene din UE vor putea opera zboruri directe către Republica Moldova de oriunde din UE, fiind valabilă și reciproca pentru transportatorii moldoveni. Acordul va elimina toate restricțiile în ceea ce privește prețurile și numărul de zboruri săptămânale dintre Republica Moldova și UE.

În prezent, există legături directe între Republica Moldova și 11 state membre ale UE (Austria, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Portugalia, România, Spania și Regatul Unit).

Context

Acordul va fi un pas înainte în crearea unui spațiu aerian comun extins între UE și țările sale învecinate. Astfel de acorduri globale în domeniul transportului aerian cu țările învecinate au mai fost încheiate cu țările din Balcanii de Vest, cu Maroc, Georgia și Iordania. Recent, au fost finalizate negocierile în acest sens cu Israel și există negocieri în curs de desfășurare cu Ucraina, Liban și Tunisia.

Etapele următoare

În iunie 2011, Comisia Europeană a primit un mandat de negociere a unui acord privind „spațiul aerian comun” cu Republica Moldova. Acordul a fost parafat în octombrie 2011, după două runde de negocieri. Moldova și Uniunea Europeană au convenit asupra aplicării temporare a acordului de la data semnării sale. Pentru a putea intra în vigoare, acordul trebuie ratificat.

Persoane de contact:
Helen Kearns (+32 2 298 76 38)
Dale Kidd (+32 2 295 74 61)

Pagini Utile

● Mai multe informații despre relațiile internaționale ale UE în domeniul aviației pot fi găsite pe pagina de internet:
//ec.europa.eu/transport/air/international_aviation/international_aviation_en.htm

Bucuresti, 26.06.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *