free download 78 travel guides written by experts

Tot ce trebuie sa stii despre intrerupatorul cap scara

Desi la exterior intrerupatoarele cap-scara arata in majoritatea cazurilor identic cu intrerupatoarele clasice, la interior acestea difera prin numarul de borne, care le si confera o functionalitate oarecum diferita.

Intrerupatoarele normale au de obicei doar doua borne pentru doua fire, dar la intrerupatoarele cap scara sunt intotdeauna trei borne, cu doua iesiri si o intrare, care va ajuta sa inchideti sau sa deschideti un circuit electric din doua puncte diferite ale unei incaperi.

 intrerupator cap scara

Intrerupatoarele cap-scara au fost gandite si fabricate pentru a va usura viata, dar si pentru a aduce un plus de confort in orice locuinta. De exemplu, atunci cand aveti niste scari de urcat, un intrerupator de acest tip va poate ajuta sa aprindeti lumina de la baza lor, iar apoi dupa ce urcati scarile puteti stinge lumina de la un alt intrerupator, si vice-versa.

Logica circuitului cap-scara este foarte simpla: atunci cand comutatoarele sunt in aceeasi pozitie (apasate in sus sau jos), lumina e aprinsa, dar daca intrerupatoarele sunt apasate diferit, circuitul este inchis. Insa pot functiona si pe dos, daca nu sunt conectate corespunzator.

In principiu legarea unui circuit cap-scara este relativ usoara, si nu difera cu mult fata de un circuit de lumina normal, insa cred ar fi mai bine sa apelati la niste persoane specializate oricand vreti sa faceti vreo modificare la instalatia electrica, pentru a evita orice probleme.

Schema cea mai simpla cu un intrerupator cap scara utilizeaza doar un singur bec, dar la o scara mai lunga sau la un hol se poate scinda sursa de lumina pentru o iluminare optima.

Pe langa utilizarea standard a intrerupatoarelor cap scara, acestea mai pot fi folosite si impreuna cu unul sau mai multe intrerupatoare cap cruce, in cazul in care sunt necesare trei sau mai multe locuri din care sa se aprinda lumina. De exemplu, pentru o incapere mai mare cu mai multe intrari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *