Our website use cookies to improve and personalize your experience and to display advertisements(if any). Our website may also include cookies from third parties like Google Adsense, Google Analytics, Youtube. By using the website, you consent to the use of cookies. We have updated our Privacy Policy. Please click on the button to check our Privacy Policy.

„Tort ca-n Afganistan” pentru Adelin Petrisor, la Politica si delicateturi

Ouă româneşti cu mămăliguţă şi amestec de măcriş cu ştevie, dar şi un tort mănăstiresc – în meniul pe care poetul Mircea Dinescu îl pregăteşte pentru jurnalistul TVR Adelin Petrişor la Politică şi delicateţuri din 10 ianuarie. De la ora 16.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Jurnalistul Ştirilor TVR Adelin Petrişor este invitatul lui Mircea Dinescu la ediţia din 10 ianuarie a emisiunii Politică şi delicateţuri. Spectacolul culinar pe care îl oferă cei doi poate fi urmărit duminică, 10 ianuarie, la Politică şi delicateţuri, de la ora 16.00, la TVR 1 şi TVR HD sau online, pe TVR+.

În formă maximă după sărbători, gazda emisiunii Politică şi delicateţuri de la TVR 1, Mircea Dinescu, este gata să-şi impresioneze invitatul cu bucate simple, dar delicioase. La început, poetul pregăteşte pentru Adelin Petrişor ouă româneşti cu mămăliguţă şi un amestec de măcriş cu ştevie, peste care presară ceapă caramelizată. Deşi mărturiseşte că nu se pricepe deloc la gătit şi că este pentru prima dată când intră într-o bucătărie a unui restaurant, Adelin Petrişor îi dă o mână de ajutor poetului, amestecând conştiincios în tigaia în care se prăjeşte ceapa.

A doua reţetă pe care Dinescu o prepară pentru invitatul său este un tort mănăstiresc: un tort uşor, de post. Este, de altfel, printre puţinele ocazii când în emisiune se găteşte un desert. Întrebat de Adelin Petrişor de ce nu obişnuieşte să facă torturi şi prăjituri, poetul răspunde cu umor: „eu, în general, gătesc lucruri după care se poate bea vin”.

La prepararea tortului, munca este împărţită: Dinescu zdobeşte biscuiţii, iar invitatul său pisează nucile, apoi poetul amestecă ingredientele pentru blat, iar când acesta este gata, face rapid şi crema, din compoziţia căreia nu lipsesc bananele şi dulceaţa de fructe de pădure. După ce tortul este gata, Dinescu îl ornează cu gutui confiate. Amândoi sunt de acord că ceea ce a ieşit este un tort rustic şi că arată „ca-n Afganistan”.

În cramă, Adelin îi povesteşte gazdei sale despre experienţele trăite în zonele de conflict, despre viaţa reporterilor de război, temerile şi suferinţele lor, dar şi întâmplări mai puţin cunoscute din Afganistan, Irak şi Coreea de Nord.

Jurnalist al Ştirilor TVR, Adelin Petrişor s-a născut pe 29 iulie 1975, la Buzău. Şi-a început cariera în anul 1994 la postul de radio 2M+. A transmis pentru mai multe posturi de televiziune româneşti din Irak, Afganistan, Liban, Israel, Algeria, Albania, Coreea de Nord, dar şi din alte zone de conflict.

În timpul ofensivei americane din Irak, în 2003 a fost singurul corespondent român care a transmis din Bagdad. De-a lungul timpului a intervievat personalităţi precum Yasser Arafat, Ehud Barak, Benjamin Netanyahu, Valentino Rossi, ayatolahul Mohammed Fadlallah – liderul spiritual al Hezbollah, secretarul general NATO – Jaap de Hoop Scheffer.

A publicat volumele „Corespondent de război”, album foto (Humanitas-2007), „Războaiele mele”, making-off-uri ale unor deplasări în Afganistan, Irak, Liban, Israel, închisoarea Guantanamo (Polirom-2010), „Coreea de Nord, un lagăr cât o ţară”, album foto, (Polirom-2012) şi „Ţara cu un singur gras”, carte despre experienţa nord-coreeană (Polirom 2013).

Până în prezent, jurnalistul TVR a primit 6 premii ale Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune.

By Liliana K

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.