metalshow

Topul depozitelor bancare cu dobanzi progresive

Lupta pentru lichiditati a determinat multe banci sa introduca in portofoliu depozitele cu dobanzi progresive. Astfel, daca pana nu demult BRD si BancPost erau singurele banci cu astfel de depozite, numarul lor a crescut adauganduli-se banci precum Alpha Bank, PiraeusBank, Millennium Bank, Bank of Cyprus, OTP Bank si recent Emporiki Bank.

Cunoscute ca si depozite cu dobanda progresiva, acest tip de depozite ofera dobanzi crescatoare de la o luna la alta, fiind foarte tentante la prima vedere..

Intrucat proiectul www.depozite-bancare.ro este singura sursa unde consumatorii pot compara DAE pentru depozitele cu dobanzi progresive, pot afla profitul net obtinut dupa ce s-au scazut impozitul de 16% si comisionul de retragere al bancii, CREDIA a realizat primul top al depozitelor cu dobanzi progresive.

Astfel, din punctul de vedere al randamentului net anual, depozitele progresive in euro de la Emporiki Bank se detaseaza cu mult de oferta actuala a bancilor, oferind un randament net de 5.8% pe an, in timp ce urmatorul depozit din clasament (de la Alpha Bank) ofera un randament de 4.8% pe an la egalitate cu depozitele Otp Bank, urmate fiind de oferta BRD cu un randament de 3.7% pe an.

La polul opus, adica randamentul net anual cel mai mic este oferit de depozitele progresive Millennium Bank, care, cu un randament de doar 2.6% pe an, se situeaza cu mult sub randamentul mediu, in conditiile in care banci precum Emporiki sau Alpha ofera un randament de 2.8% pentru 6 luni.

In cazul depozitelor progresive in lei, pe primul loc se afla oferta BancPost, cu un randament net de 13%, urmata fiind indeaproape de oferta Emporiki Bank cu un randament net de 12.8%, urmatoarele locuri fiind ocupate de depozitele progresive de la Alpha Bank, Otp Bank, Millennium Bank ocupand iarasi ultimul loc in clasament.

Si Piraeus Bank ofera depozite progresive in lei si euro, numai ca suma minima de consituire impusa de banca este de 2.000 euro, respecitv 7.500 ron, motiv pentru care oferta bancii nu a fost introdusa in comparatie. De altfel, depozitele progresive de la Piraeus Bank nu sunt singurele depozite ale bancii care impun sume minime mult mai mari decat alte banci. Si depozitul STAR oferit de Piraeus Bank impune o suma minima de 10.000 ron, respectiv 3.000 euro.

Topul a fost realizat in functie de oferta bancilor in data de 18 decembrie 2008 pentru o perioada de constituire de 12 luni si o suma minima de 1.000 RON, respectiv 500 euro.

Bucuresti, 18.12.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *