Kinodiseea

Top companii din industria tutunului

RiscoRisCo.ro a realizat clasamentul celor mai importanti jucatori din zona fabricarii produselor din tutun, dupa cifra de afaceri inregistrata in 2014.

Piata tigaretelor si produselor din tutun prezinta caracteristicile clasice ale unui oligopol, dominat de cateva companii multinationale. Cifra de afaceri combinata a primilor 3 jucatori reprezinta aproape 95% din vanzarile industriei si sunt in crestere fata de anul anterior cu aproximativ 7,5%. Ocupantele primelor cinci locuri ale acestui top din anul 2013 isi pastreaza pozitiile si in anul 2014. In plus, liderul clar de piata este JTI, iar BAT si Philip Morris ‘se bat’ pentru pozitiile 2 si 3.

Pe piata mai exista inca 2 jucatori de ‘rangul doi’. Profitabilitatea sectorului este influentata puternic de nivelul accizei, cursul de schimb si reglementarile la nivel european si national aplicabile acestui sector.

Top Companii tutun

Liderul pietei este JT International din Bucuresti, care prezinta cresteri atat din punct de vedere al cifrei de afaceri, cat si al profitului net. Cifra de afaceri a anului 2014 este de 545,2 milioane lei, cu 44,8 milioane lei mai mare fata de cea din 2013, iar profitul net este de 24,18 milioane lei, cu 25,5 milioane lei mai mare fata de cel din 2013. JTI si-a redus numarul de angajati la 260 in 2014, de la 318 anterior.

British – American Tobacco din Ploiesti isi mentine pozitia a doua in top. Cu un profit de 3,5 milioane lei, cifra de afaceri a acestei societati a fost de 179,1 milioane lei in 2014, cu 2,3 milioane lei mai mica fata de valoarea inregistrata in anul anterior. Numarul angajatilor a ramas aprape neschimbat la 560.
Ca si in 2013, locul al treilea al acestui top ii revine companiei Philip Morris. Aceasta prezinta cresteri atat din punct de vedere al cifrei de afaceri, cat si al profitului si al numarului de angajati. Astfel, cifra de afaceri raportata la sfarsitul anului 2014 este de 165,9 milioane lei, in crestere cu 18,5 milioane fata de 2013. Si profitul net a crescut la 20,7 milioane lei, cu 2,8 milioane lei mai mult decat in anul 2013. Numarul total al angajatilor companiei a fost de 559.

Esalonul al doilea de firme este condus de China Tobacco International Europe Company. Chiar daca a reusit sa isi majoreze cifra de afaceri la 46,7 milioane lei fata de 40,6 milioane in anul anterior, firma nu a putut trece si pe profit: a inregistrat o pierdere de 0,7 milioane lei fata de 2,6 milioane in 2013. Compania are 141 de angajati.

Rom – Ital este ultima firma care conteaza in topul acestui sector, are o cifra de afaceri de 10,5 milioane lei, cu 28% mai mult fata de anul anterior si un profit net de 0,25 milioane, in conditiile in care angajeaza 61 de persoane.

In anul 2015, consumul de tigarete va creste probabil cu 5-10% fata de 2014, iar nivelul de profitabilitate va depinde in continuare de constrangerile legislative din domeniu. Nu vor exista probabil modificari in topul companiilor importante.

Precizari cu privire la alcatuirea topului companiilor din industria tutunului, realizat de RisCo

Referitor la articolul “Top companii din industria tutunului” realizat de portalul financiar RisCo.ro, care ofera rapoarte privind situatia financiara, juridica si de plati a tuturor firmelor din Romania, facem urmatoarele precizari privind modul cum a fost intocmit topul ce are la baza articolul respectiv:

Asa cum este precizat si in primul paragraf al articolului, topul a fost realizat pe baza cifrelor de afaceri aferente anilor 2014 si 2013, asa cum au fost ele raportate oficial si sunt inregistrate pe site-ul Ministerului de Finante, a companiilor care activeaza in industria tutunului conform cod CAEN 120: Fabricarea produselor din tutun. Prin urmare, in acest top sunt prezentate doar cifrele de afaceri corespunzatoare companiilor care sunt inregistrate avand activitate de productie, nu si cele de distributie (cod CAEN 4635: comert cu ridicata al produselor din tutun) sau avand alte activitati conexe, iar ordinea in top tine cont numai de cifra de afaceri aferenta activitatii de productie. RisCo realizeaza astfel de topuri pentru majoritatea sectoarelor de interes din Romania, selectia fiind realizata pe baza codurilor CAEN de activitate ale companiilor. In cazul grupurilor care contin firme activand in mai multe domenii conexe sau inregistrate sub coduri CAEN diferite de cele ale activitatii de baza ale firmei, prezenta sau pozitia in top a unor companii poate sa nu coincida cu situatia de fapt a firmei (situatii financiare consolidate etc.).

Companiile multinationale care activeaza in industria tutunului in Romania detin mai multe entitati (companii diferite) prin intermediul carora isi desfasoara activitatile specifice din tara noastra (productia de tigarete si produse din tutun, distributie, investitii, etc). Spre exemplu, JTI activeaza pe piata din Romania prin intermediul JT International Manufacturing SA (productie – firma de care s-a tinut cont in topul realizat de RisCo), dar si prin JT International Romania SRL, firma avand ca activitate comertul cu ridicata al produselor din tutun. Similar, in cazul BAT, aceasta activeaza in Romania prin intermediul BAT Trading (comert cu ridicata al produselor din tutun), BAT Romania Investitii (firma de productie, de care s-a tinut cont in topul relizat de RisCo), si BAT Shared Services (Europe) SRL, firma de servicii financiare a grupului in Europa. Philip Morris activeaza in Romania prin entitatile PMI Trading SRL (comert cu ridicata al produselor de tutun), PMI Romania SRL (productie – firma de care s-a tinut cont in topul realizat de RisCo).

Din acest motiv, cifrele de afaceri consolidate pentru fiecare entitate din top, asa cum sunt ele raportate catre actionari si managementul international, contin alte valori (mult mai ridicate) decat cele prezentate in articolul de fata, reprezentand toate aceste activitati cumulate, ale firmelor respective in Romania.

Precizam ca la nivel consolidat si conform studiilor privind cota de piata din tara noastra in industria tigaretelor, ordinea primilor trei jucatori din top este British-American Tobacco Romania (BAT), JT International Romania (JTI), si Philip Morris Romania (PMI).

Bucuresti, 14.07.2015

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *