free download 78 travel guides written by experts

Top 7 lucruri pe care să le știi despre cancerul de prostată

Prostata reprezintă o glandă de mici dimensiuni din sistemul reproducător masculin, care înconjoară prima parte a uretrei (tub ce transportă urina dinspre vezica urinară către penis). Prostata are rol în formarea lichidului seminal, adică a spermei (află aici totul despre prostată). Să vedem care sunt cele 7 lucruri pe care trebuie să le știi despre cancerul de prostată!

Ce este cancerul de prostată?

Cancerul de prostată se dezvoltă în urma creșterii neobișnuite a celulelor prostatei. Astfel, apar proliferări numite tumori care cresc constant. De obicei, dezvoltarea tumorii este lentă, însă există cazuri în care evoluția este rapidă. Cu timpul, cancerul de prostată se poate răspândi la organele din jur. Nu este transmisibil altor persoane.

7 lucruri pe care să le știi despre cancerul de prostată

sursa foto

Factorii de risc ai cancerului de prostată

 • Vârsta – cel mai frecvent, afecțiunea apare la bărbații cu vârste de peste 50 de ani.
 • Obezitatea – în acest caz, există o predispoziție pentru cancerul de prostată, iar tratamentul va fi mai dificil.
 • Factori genetici – riscul de a dezvolta cancer de prostată este mai ridicat, dacă în familie mai există cazuri cu această boală sau persoane cu cancer mamar.

Simptomele cancerului de prostată

În stadiul incipient, există posibilitatea ca pacientul să nu prezinte simptome. Odată cu evoluția tumorii, apar însă simptome specifice:

 • Probleme urinare – urinare frecventă, sânge în urină, dificultate și durere la urinare
 • Dureri, amorțeală și disconfort la nivelul pelvisului
 • Dureri de spate – în zona lombară și toracală
 • Stare generală de oboseală fără cauze cunoscute
 • Pierdere în greutate
 • Lipsa poftei de mâncare
 • Greață și vărsături
 • Probleme sexuale – disfuncție erectilă (dificultate în obținerea erecției) și durere la ejaculare

În cazul răspândirii cancerului în alte zone ale corpului, apar dureri de oase: la nivelul coloanei vertebrale, oaselor pelvisului, coastelor.

Diagnosticul bolii

Dacă apar simptomele cancerului de prostată, bărbatul trebuie meargă la doctor pentru diagnostic. Acest lucru este important, deoarece poate fi vorba doar de o prostată mărită sau prostatită (afecțiuni necanceroase).

După vârsta de 50 de ani, se recomandă vizitele regulate la medicul urolog. Diagnosticul pus în stadii incipiente, urmat de tratament, crește șansele de vindecare.

Metodele de diagnosticare sunt:

 • Tușeul rectal – examinarea prostatei prin introducerea unui deget în anus
 • Analizele de sânge (PSA sau antigenul prostatic specific) – dacă această analiză împreună cu tușeul rectal au rezultate anormale, medicul continuă investigațiile.
 • Ecografia transrectală – presupune introducerea unei sonde prin anus.
 • Biopsia prostatei – identificarea celulelor canceroase prin recoltare de țesut prostatic și analiza acestuia în laborator
 • CT/RMN – depistează răspândirea tumorii canceroase.

Tipuri de tratament

Intervenția chirurgicală – îndepărtarea completă a prostatei (prostatectomie) prin metoda clasică. Se poate utiliza și metoda laparoscopică care se efectuează prin 4-5 incizii de mici dimensiuni în zona abdomenului. Această metodă presupune pierderea fertilității. Dacă pacientul dorește copii, se poate păstra lichid seminal înainte de operație.

HIFU (ultrasunete focalizate de înaltă intensitate) – distrugerea celulelor canceroase prin introducerea unei sonde cu ultrasunete în rect. Metoda se utilizează în stadiul incipient.

Radioterapia – utilizează raze X pentru distrugerea celulelor canceroase. Se poate efectua radioterapie externă sau internă. Cea externă presupune realizarea tratamentului din exteriorul corpului, iar cea internă (brahiterapie), din interior. Aceasta din urmă se efectuează cu ajutorul unor tuburi conectate la un aparat care transmite substanțe radioactive în corp sau cu ajutorul unor granule radioactive introduse în prostată.

Terapia cu hormoni – deoarece testosteronul ajută la dezvoltarea cancerului de prostată, se va bloca producerea acestuia prin administrarea de pastile sau injecții.

Chimioterapia – administrare de medicamente intravenos. Presupune efecte secundare accentuate: căderea părului, greață, vărsături, stare de rău.

Ameliorarea efectelor secundare ale tratamentelor

Disfuncția erectilă și apetitul sexual diminuat se pot combate cu ajutorul medicamentelor. Comunicarea cu persoanele dragi sau cu un consilier poate fi de mare ajutor pentru schimbările stărilor emoționale. Dieta echilibrată și mișcarea pot ameliora problemele apărute în legătură cu forța musculară, câștigarea în greutate sau deteriorarea oaselor. Problemele urinare și umflarea pieptului pot fi rezolvate cu ajutorul tratamentelor.

Speranța de viață pe 5 ani a pacientului cu cancer de prostată

 • Pacienții cu cancer de prostată tratat, care nu s-a răspândit – 100%
 • Pacienții cu cancer de prostată răspândit la ganglionii din jur – 100% dacă se îndepărtează chirurgical prostata
 • Pacienții cu cancer de prostată avansat, care s-a răspândit în alte zone – 30%

Așadar, cancerul de prostată este o afecțiune frecventă care trebuie tratată la timp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *