free download 78 travel guides written by experts

Top 5 surse valoroase de antioxidanți

Antioxidanții se găsesc în alimente și sunt produși în corpul uman. Rolul acestora este de a proteja celulele de radicalii liberi din mediul înconjurător. În momentul în care radicalii liberi ajung în organism într-o cantitate foarte mare, se produce stresul oxidativ care duce la apariția bolilor cronice, cum ar fi cele de inimă, diabetul și cancerul. Însă, consumul unei diete bogate în antioxidanți combate stresul oxidativ și scade riscul de apariție a bolilor.

Există o serie de alimente bogate în antioxidanți, pe care trebuie neapărat să le introduceți în dietă. Acestea vă vor ajuta organismul cum nu vă așteptați.

surse valoroase de antioxidanți

sursa foto: pixabay

Ciocolata neagră
Pe lângă faptul că este hrănitoare, ciocolata neagră are un conținut ridicat de cacao, ceea ce crește nivelul de antioxidanți față de ciocolata normală. De asemenea, conține și numeroase minerale, toate asociate cu un risc scăzut al bolilor de inimă și cu creșterea nivelului de colesterol bun din organism.

Nucile pecan
Originare din Mexic, nucile pecan sunt o sursă bogată de antioxidanți, minerale și grăsimi. De asemenea, consumul de nuci pecan a dus la scăderea colesterolului rău din sânge. Este important să rețineți că acestea conțin și un nivel ridicat de calorii și trebuie consumate cu măsură.

Afinele
Chiar dacă poate părea greu de crezut, afinele sunt cea mai valoroasă sursă de antioxidanți dintre toate fructele și legumele consumate în mod obișnui. Pe lână aceștia, afinele mai conțin și o serie de nutrienți. Antioxidanții care se găsesc în afine ajuta la susținerea sănătoasă a creierului odată cu înaintarea în vârstă și reduc riscul apariției bolilor de inimă și a tensiunii arteriale.

Căpșunele
Sunt cele mai populare fructe de pădure din toată lumea, fiind dulci și bogate în vitamina C si antioxidanți. Datorită unui tip de antioxidanți pe care îl conțin, căpșunele au culoarea roșie. În urma unui studiu a reieșit faptul că persoanele care consumă in mod regulat căpșune au prezentat niveluri mai ridicate de colesterol bun și mai scăzute de colesterol rău.

Varza roșie
Pe lângă profilul nutritiv impresionant pe care îl are, varza roșie are un nivel ridicat de antioxidanți și de vitaminele C, K si A. Conține un nivel de până la 4 ori mai mare decât varza albă. Acest lucru se datorează nivelului ridicat de antioxidanți care îi dau culoarea, aceiași antioxidanți care se găsesc și în căpșune și zmeură. Antioxidanții de acest fel se află într-o strânsă legătură cu reducerea inflamațiilor, protejarea împotriva bolilor de inimă și a diferitelor tipuri de cancer.

Pe lângă nivelul ridicat de antioxidanți, varza roșie este și o sursă bogată de vitamina C, care se comportă în organism ca un antioxidant. Aceasta susține și întărește sistemul imunitar, dar protejează și pielea și îi oferă un aspect plăcut. Trebuie să aveți grijă la modul în care este preparată varza, pentru a nu reduce nivelul antioxidanților din ea. Dacă este fiartă se pierde o cantitate importantă de antioxidanți, deci este de preferat să o consumați crudă.

Încercați să consumați zilnic alimente care conțin antioxidanți și să le introduceți cât mai des în alimentație. Așa cum am menționat, dieta echilibrată în antioxidanți reduce riscul de apariție a multor afecțiuni, printre care diabetul și cancerul. Alimentele bogate în antioxidanți sunt și gustoase, ceea ce facilitează consumul lor.

Consumați-le în special vara, când este sezonul lor și aveți grijă la excese. Chiar dacă am menționat doar aspectele pozitive ale acestor alimente, excesul vă poate aduce unele neplăceri și e bine să le consumați moderat.

Alimentele valoroase în antioxidanți vor ajuta întotdeauna organismul să se simtă mai bine și să îi ofere un plus de sănătate. Consultați medicul înainte de a începe să consumați mai multe alimente de acest fel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *