free download 78 travel guides written by experts

Toamna aduce mai multi virusi de Android in Romania

Peste 60 la sută dintre viruşii de telefoane mobile se instalează pretinzând că sunt aplicaţii legitime

Numărul de viruşi de Android din România a crescut cu patru procente odată cu venirea toamnei, relevă un raport realizat pe o perioadă de nouă luni de specialiştii Bitdefender, liderul pieței românești de antivirus.

Ameninţările din familia FakeInst, care se instalează pretinzând că sunt aplicaţii legitime, reprezintă peste 60 la sută din numărul total de pericole detectate în septembrie. Aceşti viruşi sunt capabili să fure informaţii personale precum geolocaţie, e-mailuri sau contacte din agendă şi să le folosească pentru fraudă şi furt de identitate. 

În septembrie, trei detecţii diferite din această familie au ocupat primele locuri în clasament. Astfel, viruşii din familia SMS Send, folosiţi mai ales pentru trimiterea de mesaje către numere cu tarif premium, au ratat pentru prima dată podiumul în ultimele patru luni.

“Utilizatorii de telefoane Android din România sunt expuşi la atacuri cibernetice tot mai variate. Creşterea numărului de viruşi confirmă faptul că utilizatorii încă nu sunt familiarizaţi cu securitatea datelor de pe mobile. Principala sursă de amenințări pentru Android o reprezintă în continuare aplicațiile descărcate de pe marketplace-urile neoficiale”, a declarat Liviu Arsene, Sr. Mobile Malware Researcher la Bitdefender.

La începutul toamnei, aplicațiile Android ce afișează în mod agresiv reclame la diverse produse și servicii au pierdut teren faţă de lunile de vară, când înregistrau o medie de aproximativ 70%. Scăderea lor cu 3 procente a lăsat loc unor pericole mai mari pentru utilizatorii de mobile, peste 33% dintre amenințările informatice din septembrie fiind viruşi.

În noul sezon, reclamele ce afişează publicitate agresivă şi modifică pagina de pornire a browser-ului s-au diversificat. Specialiştii Bitdefender au identificat încă o aplicaţie cu acest tip de comportament, Android.Adware.Plankton.A. Aceasta ocupă primul loc în clasamentul din luna septembrie, cu peste 90% din totalul detecţiilor de adware.

Bucuresti, 10.10.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *