Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Titeiul se impotmoleste

de Ole Hansen, Head of Commodity Strategy / Saxo Bank

Procesul de reechilibrare necesar pieței de petrol pentru a se stabiliza și, în cele din urmă, a-și reveni continuă să se împleticească. Producția din statele nemembre OPEC, în special din SUA, rămâne la aceleași cote, în timp ce prducția celor din OPEC continuă să susțină mișcarea către o cotă de piață mai ridicată și o producție la fel. Aprovizionarea arată doar o ușoară tendință de reducere, așa că procesul de revenire la un echilibru va lua ceva timp și va avea nevoie de sprijinul cererii – care trebuie să devină mai robustă. Deocamdată, am văzut o creștere robustă a cererii și asta pentru că prețurile joase o încurajează. Dar Rezerva Federală a SUA pregătește o creștere de dobândă, într-o perioadă în care activitatea economică globală scade, ceea ce ne face să credem că o încetinire a cererii de țiței este destul de probabilă.

Agenția Internațională pentru Energie tocmai și-a publicat raportul și a subliniat riscul unui preț pe baril de sub 50$, cu o posibilă întoarcere către 80$ spre finalul acestui deceniu. Ceea ce va susține prețul, în cele din urmă, va fi creșterea continuă a cererii, deși într-un ritm mai lent decât ce am văzut în ultimii doi ani, în contextul unor reduceri dramatice de investiții din partea marilor companii petroliere de pe glob. Potrivit AIE, industria de petrol și gaze trebuie să cheltuiască 630 miliarde $ anual pentru a-și menține actualul nivel de producție.

De asemenea, prognozăm că țițeiul Brent va rămâne sub 50$/baril până la finele anului, asta ca să nu mai menționăm posibilul impact asupra prețului pe care l-ar putea avea stocurile de țiței iranian care vor intra pe piață din 2016. Vedem, totodată, un risc minim ca prețul să coboare sub 40$/baril, având în vedere că actualul preț e suficient de scăzut pentru a asigura producția statelor nemembe OPEC.

Pe măsură ce piața se va echilibra în 2016, vom vedea prețul începând să crească, în cele din urmă, dar nu mai mult de 65$/baril, până la finele anului viitor.

Bucuresti, 11.11.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *