celula de arta octombrie

Tips and tricks pentru detoxifierea corectă a ficatului

Ficatul este un organ vital și îmbolnăvirea lui atrage după sine repercursiuni grave asupra organismului. De la schimbarea culorii pielii (icter), la blocarea anumitor funcții până la deces, arată cât de important este ficatul. Chiar dacă acesta are capacitatea de a se regenera, această capacitate a sa scade o dată cu înaintarea în vârstă, iar consumul de alcool, mâncăruri grase sau abuzul de medicamente îl pot deteriora.

Ficatul se ocupă în primul rând de metabolizarea anumitor substanțe și de eliminarea toxinelor. Atunci când a fost suprasolicitat, este bine să fie ajutat pentru ca funcțiile sale să nu fie periclitate.

Detoxifierea ficatului se poate face incluzând în dieta zilnică produse sănătoase și eliminând alimentele prăjite și semipreparatele, pentru că ele fructele și legumele ajuta la eliminarea toxinelor. În 2020 a apărut în America un studiu care vorbește despre influența directă dintre alimentație și sănătatea ficatului. De exemplu mulți nutriționiști recomandă Steablock pentru buna funcționare a ficatului.

detoxifiere

sursa foto

Ce produse ne pot ajuta la detoxifierea ficatului?

Nutriționiștii recomandă pentru detoxifierea naturală a ficatului produse precum: grapefruitul, morcovul, sfecla, merele, lămâia și varza. Cum contribuie aceste produse la detoxifiere?

Grapefruitul, de exemplu, contribuie la detoxifierea ficatului datorită vitaminei C și a antioxidanților. Se recomandă consumul de grapefruit roșu pentru efectul său benefic asupra sistemului imunitar.

Morcovul este bogat în beta-caroten și vitamina A, substanțe care ajută ficatul să se regenereze.

Sfecla, de asemenea este cunoscută pentru conținutul său bogat de flavonoide vegetale și beta-caroten, elemente care pot stimula îmbunătățirea funcției hepatice.

Mărul este extrem de util organismului. Un fruct de mărime medie de aproximativ 150 grame aduce aproape 18-20 grame de glucide care sunt absorbite de către organism lent și progresiv. În plus, pectina din măr este o fibră activă care participă la reglarea tranzitului intestinal și la ameliorarea funcției digestive. Aportul energetic al mărului provine din fructoza și glucide asimilabile lent în organism. Datorită acestui lucru, dar și datorită nutrienților săi, mărul devine un fruct util pentru funcțiile hepatice.

Lămâia poate contribui la sănătatea ficatului dacă în fiecare dimineață bem un pahar de suc proaspăt. Astfel funcțiile hepatice devin mult mai active încă de la prima oră și dau un boost de energie întregului organism.

În ceea ce privește varza, aceasta este un aliat puternic al ficatului și se recomandă să fie consumată atât proaspătă, cât și fiartă sau murată.

Metode pentru detoxifierea ficatului

Nutriționiștii britanici recomandă cel puțin trei condiții pentru detoxifierea corectă a organismului. Ei propun ca prima condiție este consumul doar de sucuri proaspete de fructe și legume fără alte alimente. Sucuri combinate din mere, banane, kiwi, avocado, rodie și sucuri de roșii, țelină, castraveți.

Totodată recomandă ca a doua condiție este să începem detoxifierea a prânz și să se închidem procesul abia a doua zi, tot la prânz.

Iar ultima condiție este să alegem pentru detoxifiere o zi de weekend sau o zi în care stăm liniștiți în casă fără să facem efort considerabil sau să ieșim în spații unde să luăm contact cu toxinele din atmosferă.

Altfel spus, specialiștii susțin că este ideal ca procesul de curățare a organismului să aibă loc acasă și să nu fie întrerupt de activității fizice. Singurele activități care se recomandă sunt pilates sau YOGA.

O atenție aparte trebuie acordată sucului de sfeclă, deoarece poate provoca o scădere bruscă a presiunii și dacă nu e combinat în proporții corecte poate provoca amețeli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *