free download 78 travel guides written by experts

The City of Energy: 4 ani de la lansare si peste 20 de opere de arta oferite comunitatii

În urmă cu patru ani, Enel România demara un proiect nou, numit City of Energy, un program care și-a propus să energizeze viaţa oraşului prin artă urbană, creativitate şi culoare. La 4 ani de la lansare, peste 20 de posturi de transformare ale Enel România din București, Constanța și Timișoara au fost redate comunității drept suport pentru artă urbană, ele fiind transformate din simple construcții gri în adevărate picturi urbane care înfrumusețează zonele în care sunt amplasate, dar în același timp spun și povestea lor. Până acum, proiectul a implicat peste 25 dintre cei mai apreciați artiști urbani ai momentului.

Ediția de acest an s-a încheiat cu o petrecere mobilă, într-un autobuz, pe parcursul căreia 80 de tineri bucureșteni au făcut cunoștință cu cele mai noi posturi de transformare adăugate în galeria de artă a proiectului City of Energy 2014. Turul a început în piața George Enescu, unde, pe ritmuri mixate de Gojira & Planet H, participanții au parcurs traseul periplului dintre postul din apropierea Arenelor BNR pictat de către Obie Platon, postul din zona Grozăvești, dedicat vieții active a studenților și tinerilor din campusul în apropierea căruia se află și posturile de transformare ce aparțin artiștilor Fear și Suflor din Calea Giulești și parcul Kiseleff.

La fiecare oprire, cei prezenți au putut trimite cărți poștale celor dragi prin intermediul căsuței poștale mobile și au putut lua parte la workshop-ul de light painting susținut de Cristian Vasile, cunoscut sub pseudonimul de Igu.

În 2011, anul pilot al proiectului, City of Energy a contribuit, prin intermediul unui parteneriat cu Ministerul Culturii și Universitatea Națională de Arte București, la descoperirea de noi talente printr-un concurs de design jurizat de nume deja cunoscute precum Saddo, Sinboy, Pisica Pătrată, Aitch, Noper şi Kitră. Evenimentul a continuat cu o expoziție de becuri de dimensiuni umane, pictate creativ de unii dintre cei mai talentaţi artişti graffiti din România. A fost un prim pas făcut de Enel pentru a umple de culoare Bucureștiul.

În 2012, campania a continuat cu o nouă provocare ce i-a încurajat pe tinerii pasionați de artă urbană să se lase inspirați de energie și să aprindă orașul în culori, în cadrul unui nou concurs de design. Evenimentul a adus împreună peste 1.700 de participanți, alături de artiști urbani, skateri, rolleri, cântăreți și DJ care au animat Parcul Tineretului din capitală.

La doi ani de la lansarea proiectului, Enel România a început să ofere posturile sale de transformare din București, Constanța și Timișoara artiștilor urbani, care le-au transformat din simple construcții utilitare, în adevărate opere de artă, capabile să înfrumusețeze întreg spațiul în care sunt amplasate.

În Bucureşti, doar în 2013, proiectul a lăsat în urmă o uriaşă carte de colorat, umplută de culoare cu ajutorul a zeci de copii, părinţi si bunici, primul anamorfic din România, un post de transformare inspirat din stilul celebrului Jackson Pollock şi alte două posturi de transformare ce sintetizează, prin portretele unor personalităţi marcante, sute de ani de istorie a electricităţii. În Constanţa, Enel a celebrat ziua Biodiversităţii, dedicând un post de transformare speciilor de plante, păsări şi mamifere pe cale de dispariţie sau ameninţate cu dispariţia din zona Dobrogei şi a Mării Negre.

Anul acesta, proiectul City of Energy a debutat în cadrul Turneului de Tenis ATP Năstase Țiriac, cel mai mare turneu de tenis din Sud Estul Europei. Unul din posturile de transformare ale Enel din apropierea Arenelor BNR a devenit peste noapte, o operă de artă urbană – cei patru pereţi ai acestuia fiind purtători ai simbolurilor sportului alb, într-o operă de artă modernă semnată de artistul Obie Platon și pe care și-au lăsat autografe cele mai importante nume ale tenisului mondial precum Ilie Năstase, Andrei Pavel, croatul Goran Ivanisevic și francezul Cédric Pioline.

Acestuia i-au urmat un post de transformare dedicat aviației române în Parcul Kiseleff, sub semnătura artiştilor urbani Fear şi Suflo, unul în zona Grozăvești, dedicat vieții active a studenților și tinerilor și unul lângă Piața Giulești, reprezentând cele mai frumoase castele din România. Enel România a sărbătorit anul acesta și Ziua Marinei în stațiunea Mamaia, dedicând un post de transformare Mării Negre și simbolurilor marine, semnat de către Mihai Comănescu și 130 de ani de la inaugurarea sistemului electric de iluminare stradală din Timişoara, printr-un post de transformare ce poartă semnătura artistului Alex Baciu.

Mai multe informații despre proiectul City of Energy găsiți pe contul de Facebook Enel Sharing România și pe contul de Tumblr dedicat City of Energy.

Bucuresti, 19.12.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *