free download 78 travel guides written by experts

TEROAREA SECOLULUI 21

National Geographic Channel vă prezintă cum tehnologia schimbă faţa terorismului, în „Domnia Terorii”  
– o miniserie de trei episoade difuzate în Săptămâna Terorismului

Duminică, 5 martie, de la 22.00, începe pe National Geographic Channel, în premieră, Domnia Terorii, o serie ce analizează complexitatea terorismului modern. Cine sunt teroriştii de azi? Ce-i motivează? Care sunt tendinţele ce se conturează astăzi în privinţa tacticilor lor de mâine?

Fiecare episod tratează acte teroriste individuale şi relatează povestea din perspectiva persoanelor implicate. Îmbinând imagini reale, interviuri cutremurătoare cu supravieţuitori şi mărturia unui potenţial terorist sinucigaş, Domnia Terorii analizează terorismului de astăzi la nivel global.

Episoadele seriei:

Ostatic TV – ora 22.00
Teroriştii moderni acţionează prin metode tot mai sofisticate – din punct de vedere al strategiei, al alegerii ţintei, al echipamentului folosit şi al execuţiei atacului. Succesul unei luări de ostatici depinde în mare parte de folosirea tehnologiei media moderne, în special de manipularea mijloacelor de comunicare în masă occidentale pentru a face cunoscut mesajul teroriştilor. Toate aceste evenimente au loc sub ochii presei din întreaga lume. Analizând asedierea Teatrului din Moscova şi Masacrul de la Beslan, acest episod urmăreşte lupta psihologică şi tacticile violente folosite, pentru a ilustra strategiile avansate ale luării de ostateci din zilele noastre. Episodul analizează de asemenea şi valul recent de răpiri din Irak. Jurnaliştii francezi George Malbrunot şi Christian Chesnot au fost ţinuţi ostatici timp de 124 de zile. Acum pot vorbi despre trăirile lor din acele momente şi ne pot oferi o analiză a felului în care tehnologia modernă şi internetul au „revoluţionat” negocierile de ostatici în secolul XXI.

La telefon Al Qaeda! – ora 23.00
Atacurile teroriste complexe, la scară largă, au devenit emblema terorismului modern. Tacticile au fost testate şi îmbunătăţite în atacuri ce au avut loc în New York (2001), Bali (2002), Madrid (2004) şi multe alte oraşe din lume. Teroriştii nu au nevoie de organizaţia lui Osama bin Laden pentru finanţarea şi organizarea unor atacuri în masă asupra civililor.  Metodele lor nu trebuie să fie ambiţioase sau de înaltă tehnologie pentru a avea un impact fatal. Tehnologia omniprezentă, cum este telefonia mobilă, a devenit o armă preferată de teroriştii zilelor noastre. Micul aparat le permite nu numai să comunice, să facă fotografii de recunoaştere, dar şi să declanşeze mai multe bombe simultan, cauzând pierderi de vieţi omeneşti în masă şi fără discriminare.  La telefon Al Qaeda! analizează atent atacurile cu bombă din trenurile din Madrid (martie 2004), când 10  dispozitive explozive declanşate cu ajutorul telefoanelor mobile în 4 trenuri pline de călători au dus la moartea a 191 de navetişti, cu doar 4 zile înainte de alegerile generale.

Atentatori sinucigaşi – ora 00.00
Terorismul secolului XXI nu cunoaşte frontiere. Ultima etapă în stabilirea unei prezenţe globale este utilizarea celei mai avansate tehnologii ale prezentului – internetul.  Organizaţiile teroriste precum al Qaeda au găsit în acesta o unealtă puternică, ideală în recrutarea de noi membri, spălarea creierelor lor şi instruirea lor spre a deveni soldaţi ai mişcării teroriste. Cei mai puternici dintre ei sunt atentatorii sinucigaşi cu bombă, gata să lovească oricând, oriunde şi pe neaşteptate. Atentatori sinucigaşi se concentrează asupra atacurilor sinucigaşe cu bombă de la Londra, din 7 iulie 2005, pentru a arăta cum este răspândită ideologia teroristă şi cum acţionează ea la nivel mondial, în cele mai şocante moduri posibile. Fideli ideologiei şi tacticilor Al Qaeda, patru oameni se aruncă în aer în mijloace de tranport în comun din Londra, într-o oră de vârf a dimineţii. În afara propriilor vieţi, ei au mai secerat alte 52, au rănit 700 de oameni şi au reuşit să provoace paralizarea transportului în comun şi a sistemului de comunicaţii mobile în unul din cele mai importante oraşe occidentale. Episodul analizează, de asemenea, şi psihologia atacatorului sinucigaş cu bombă, prin interviuri cu cei pe care destinul i-a cruţat.

Domnia Terorii este produs de ITN Factual pentru National Geographic Channnels International. Producător Executiv este Philip Armstrong – Dampier. Vice preşedinte de conţinut pentru National Geographic Channel este Sydney Suissa.

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *